VIDEO / Vučić: Nesuglasice rješavati na izborima

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Vučić je rekao da je pitanje političke, ekonomske i socijalne stabilnosti Srpske ključno pitanje za Srbiju i da će se svim snagama takva vrsta stabilnosti podupirati.

VIDEO / Aleksandar Vučić / AA

Prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da prebijanje, nasilje, hiliganstvo, paljenje i rušenje zgrada ne vodi ničemu dobrom i da se sve razlike između političkih rivala, i u BiH i u Republici Srpskoj, pa i Srbiji, rješavaju u demokratskoj i fer proceduri na izborima.

Vučić je rekao da je pitanje političke, ekonomske i socijalne stabilnosti Srpske ključno pitanje za Srbiju i da će se svim snagama takva vrsta stabilnosti podupirati.

"Nema potrebe da paljenjem zgrada, nasiljem, prebijanjem policajaca rešavamo političke probleme. Srbija želi stabilnost u regionu i to je od presudnog značaja", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije sa liderima dvije najjače stranke u Srpskoj, Miloradom Dodikom i Mladenom Bosićem.

Vučić je dodao da je Srbija jedna od rijetkih zemalja u regionu koja nije bila izložena bilo kakvoj nestabilnosti u prethodnih godinu i po dana i da je to ključni razlog zašto je Srbija napredovala, što joj je priznato i u svijetu.

"Srbija, u skladu sa Dejtonom, ima određenu, ne beznačajnu ulogu u njegovom sprovođenju. Naš narod koji živi zapadno od Drine uvijek je zaisteresovan za mišljenje države Srije, a naša želja je da sačuvamo stabilnost u reginu, kako političku, tako i ekonomsku", istakao je Vučić.

Prema njegovim riječima, interes Srbije je i da se sačuva dobra budućenost RS.

Vučić je rekao da je saslušao viđenja i poglede Dodika i Bosića, da je razumio šta oni misle o ekonomskoj i političkoj situaciji u RS i izneo stavove Srbije.

"Uspjeli smo da se saglasimo da je pitanje političke, ekonomske i socijane stabilnosti ključno pitanje za sve nas i da ćemo svim svojnim snagama takvu vrstu stabilnosti podurpirati", rekao je Vučić.

Dodik: Cilj protesta u Federaciji destabilizacija Srpske

Lider vladajuće SNSD u Republici Srpskoj Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska neće prihvatiti intervenciju međunarodne zajednice po bilo kom pitanju izvan Ustava i normalnih procedura, te da su protesti u Federaciji Bosne i Hercegovine sračunati i na destabilizaciju Srpske.

Dodik je na pres konferenciji u Vladi Srbije pozdravio činjenicu da su politički lideri iz Srpske prvi put u nekoj životnoj situaciji pozvani u Beograd na političke konsultacije.

On je ocijenio da su događji u Sarajevu i dugim gradovima Federacije BiH posljedica nefunkcionalnosti tog entiteta, te da su vlasti Federacije izgubile konrtrolu nad događajima.

On je istakao da je Srpska stabilna, a da su neredi u okruženju pokrenuti sa ciljem da se u RS izazovu slični potresti i da se ponovo snažno uvuče međunarodni faktor da rješava probleme na tom području.

Prema Dodikovim riječima, Bosna i Hercegovina je blokirana, za tu situaciju značajnu krivicu snosi dio međunarodne zajednice, a visoki predstavnik u BiH nikada nije ozbiljno sprovodio Dejton, ali ga je ozbiljno kršio i to na štetu RS i to svih prethodnih godina.

"Haos u Federaciji Bosne i Hercegovine nije prestao, tamo institucije ne funkcionišu, a ovo što se događa je dokaz da Bosna i Hercegovina ne može da preživi unutrašnje izazove i da ne funkcioniše", rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

"Mi smo to zaustavili, ali je napravljana ogromna šteta", rekao je Dodik i zakjučio da je cilj posljednjih događaja dominacija bošnjačke politike.

Bosić: Opozicija u RS će mijenjati vlast na izborima, a ne ulici

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić rekao je danas u Beogradu da je zajedničcka ocjena svih u RS da se u Federaciji BiH radi o opasnim procesima koji mogu da eksaliraju u smjerovima koje niko ne bi želio, te istakao da opozicija Srpske vlast neće mijenjati na ulici, već na izborima.

"Radi se o nasilnim protestima i sve liči na ono što se dešavalo u arapskim zemljama, poznatijim kao arapsko proljeće", rekao je Bosić, dodajući da je jasno da niko u RS, pa ni opozicija, ne želi nikakvo nasilje i nerede.

"Mi znamo da je mnogo građana nezadovoljno, ojađeno, da teško živi, da RS ima problema u korupciji, slabom standardu, ekonomiji, da ima problema u zdravstvu, ali mi kao SDS ne mislimo smjenjivati predsjednika Dodika na ulici", rekao je Bosić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On se zahvalio Vučiću na pozivu na sastanak koji je, kako je rekao, poruka građanima da se ne zaleću.

"Smatramo da se promjene u RS mogu dogoditi jedino na izborima. Pozivamo građane da svoju energiju i želju za promjenom iskažu na njima", rekao je Bosnić.

Jasno je da se ovi protesti žele preseliti u RS, što se vidi po dešavanjima u Bijeljini i nekim drugim mjestima, ali je veoma važno da RS ostane politički stabilna i izvan ovih turbulencija.

Bosić je dodao da to ne znači da se SDS ne slaže sa protestima građana, ali će ih kada dođe vrijeme i organizovati, na miran način i bez rušenja institucija, prenose agencije.

"Kao opozicija, mi ćemo pomoći RS na izborima, ali nikakvo nasilje neće biti podržano od strane SDS", istakao je Bosić.

On se još jednom zahvalio Vučiću, ističući da je ovo jedan važan politički momenat, jer je jedna vrsta obaveze Srbije da štiteći Dejton - štiti RS.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar