VIDEO / Radončić odgovorio Dodiku: Razgovarali smo sa čovjekom koji je pravosnažno oslobođen u Hagu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Dodik i SDS su osuđene ratne zločince u Hagu Plavšićku i Krajišnika dočekivali kao da se mrtvi Milošević digao iz groba, a mi smo razgovarali s čovjekom koji je pravosnažno oslobođen u Hagu, rekao je Radončić na press konferenciji.

Dodik - Radončić

Državni ministar sigurnosti i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić odgovorio je danas u izjavi za novinare u Sarajevu na prozivke Milorada Dodika, predsjednika RS-a i čelnika SNSD-a, zbog sastanka visokih državnih zvaničnika sa ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem, koji je u četvrtak održan u Predsjedništvu BiH.

- Gospodin Dodik je pravosnažno osuđenu ratnu zločinku Biljanu Plavšić dočekao na spektakularan način. SDS je, kao da im se iz groba digao mrtvi Milošević, spektakularno dočekao pravosnažno osuđenog Momčila Krajišnika. I on i Plavšićka su izdržali kazne koje im je izrekao Sud u Hagu. Taj isti sud je pravosnažno oslobodio gospodina Nasera Orića i uopće ne znam odakle toliko političko divljanje na jedan potpuno legalistisčki pristup kojeg smo pokazali - kazao je Radončić.

Novinare je zanimalo i kako komentira Dodikovu izjavu o tome da ne može naređivati ministru pravde BiH u vezi sa Interpolovom potjernicom za Orićem.

-Interpolove potjernice su pravno potpuno jasna priča . Mi smo država koja ne isporučuje svoje građane. Interpolove liste idu u Lijon. Naše Ministarstvo pravde ne može prihvatiti zahtjev druge zemlje da se sudi našim građanima za eventualna krivična djela koja su počinili u svojoj zemlji i za nešto što je nadležnost našeg pravosuđa. Vidjeli ste na onom sastanku da je gospodin Orić spreman da odgovara za bilo kakvu vrstu optužbe pred sudovima BiH. Ovdje je pravna poenta u tome da je Hag procesuirao taj zločin na istom geografskom području, u istom vremenskom periodu, te da je oslobođen. On ne može dva puta biti gonjen za istu stvar osim da sve ovo završi kao u slučaju Ejupa Ganića ili Jovana Divjaka, na način da pravni sistem Srbije bude potpuno poražen, neovisno od toga da li mu odavde pomagao Dodik - rekao je Radončić.

Komentirajući Dodikovu najavu o blokadu institucija BiH, kazao je da se nada da će se on ponašati legalistički, te da je svjestan odgovornosti mnogih evropskih fondova i obaveza države na evropskom putu.

- Kada se prašina slegne, te kada se okonča ubiranje političkih poena u kampanji, nadam se da ćemo onda imati situaciju kakva priliči ovoj zemlji a to je da imamo vrlo odgovoran rad Vijeća ministara BiH - istakao je Radončić.

Na pitanje novinara da li očekuje da zvaničnici iz RS u ponedjeljak dođu na posao u državne institucije, Radončić je odgovorio potvrdno kazavši kako ih poziva da to učine.

Upitan kako komentira krivične prijave bivšeg pripadnika Armije RBiH Omera Isovića protiv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića zbog njihove uloge tokom agresije na našu zemlju, Radončić je odgovorio:

- Na sastanku s udruženjima iz Srebrenice smo upoznati s tim da će sve veći broj Bošnjaka podizati krivične prijave protiv srbijanskih dužnosnika za njihovu ulogu u ratu. Vjerovatno je to posljedica jednog novog pristupa da mi ne budemo samo ti koje će stalno proganjati određeni pravni sistem zemlje koja je ipak bila jedna vrsta agresora. Mi danas u Vučiću imamo čovjeka koji politički želi da bude potpuno suprotno onome što se dešavalo u opkoljenom Sarajevu, a vi znate da sam ja bio svaki dan rata u tom gradu, te da su tri moja najbliža člana porodice ubijena tokom agresije. Mislim da svako ima pravo da podnese krivičnu prijavu, da svako ima pravo da dokaže svoju nevinost i da ovo što se dogodilo sa gospodinom Orićem i ostale četiri osobe koje se sumnjiče pokazuje da će se u ovoj zemlji pojaviti građanske inicijative koje će na isti način parirati onome što Srbija pravi prema građanima BiH.

(SB)