VIDEO / Bradarić: Blokada Doma naroda nije dobra, ona u principu znači blokadu države

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Dragan Čović iz Kluba hrvatskih delegata kazao je da su tri delegata prijavila izostanak sa sjednice iz zdravstvenih razloga.

VIDEO / Doma naroda PSBiH / AA

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac je, nakon neogržavanja sjednice tog doma na kojoj je trebala biti razmatrana izmjena Zakona o prebivalištu zbog nedolaska delegata iz SDA u Klubu bošnjačkog naroda, kazao kako smatra "da je ovo u šta nas vodi SDA opasno po Bosnu i Hercegovinu", javlja Anadolu Agency (AA).
 
 “Ono što je dovoljno zabrinjavajuće je činjenica da smo iz javnosti informisani da su organi stranke SDA najavili blokadu Doma naroda. To je učinio potpredsjednik SDA Ahmetović”, pojasnio je Košarac.
 
Dragan Čović iz Kluba hrvatskih delegata kazao je da su tri delegata prijavila izostanak sa sjednice iz zdravstvenih razloga.
 
“Mi sada ulazimo u jedan ozbiljan problem zbog toga što dva člana kolegija iz Kluba Bošnjaka već duže vrijeme ne prisustvuju sjednicama”, pojasnio je Čović.
 
Govoreći o prijetećim pismima koje su dobili pojedini delegati i u kojima je poručeno da su delegati koji danas dođu na sjednicu izdajnici, Čović kaže da treba vidjeti koja je stvarna poruka i ko stoji iza takvih poruka.
 
Delegat u Domu naroda Mehmed Bradarić kazao je da kada je u pitanju Zakon o prebivalištu i boravištu, Ustavni sud je rekao svoje, dakle, Ustavni sud je rekao da nisu povrijeđena prava, da nije ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.
 
“To je za mene dovoljna spoznaja kako ću se ponašati prema ovom Zakonu, naravno da ću ga podržati”, poručio je Bradarić.
 
Govoreći o prijetnjama, Bradarić kaže da blokada Doma naroda nije dobra te da ona u principu znači blokadu države
 
“Oni koji su to kreirali morat će u budućnosti, pa makar na privremeno vrijeme, objasniti javnosti što to rade”, kazao je on.
 
Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH Halid Genjac (SDA) zamolio je da se uvaži činjenica da su tri delegata opravdano bila spriječena da prisustvuju sjednici iz zdravstvenih razloga.
 
“Ako neko pokuša da izvrši blokadu institucija, to je veoma štetno za BiH”, poručio je Genjac.
 
Ognjen Tadić iz Kluba srpskog naroda kazao je da sada rukovodstvo Doma naroda treba da nađe način kako da izađe iz ovog problema.
 
"I u jednom i drugom slučaju mora postojati strategija. Ako se Zakon ne može usvojiti, onda treba ukloniti predmet koji će sigurno u budućnosti služiti za povećanje nacionalne netrepeljivosti unutar BiH, za nove konflikte, probleme", pojasnio je Tadić.

 

(24sata.info)
 
 

Pošaljite Facebook komentar