VIDEO: Burna rasprava o Elektroprenosu / Pandurević: Hoću da mi se kaže zbog čega hoćete da raspodijelite ova sredstva!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Zbog nužnosti osiguranja naredne tranše po stand-by aranžmanu sa MMF-om, državni budžet je trebao biti usvojen najkasnije do 9. decembra

VIDEO / Foto: Anadolija

Poslanici Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine počeli su raspravu o dnevnom redu današnje sjednice na kojem se nalazila samo jedna tačka Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine ...

... za 2014. godinu u iznosu od 1,797 milijardi konvertibilnih maraka, javlja Anadolu Agency (AA).

Međutim, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Anto Domazet je prije početka sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH kazao da kada je u pitanju Zakon o Elektroprenosu BiH, Prošireni kolegij je odlučio da iznese na Zastupnički dom zahtjev Vijeća ministara BiH da se Zakon uključi u sjednicu i razmatra po hitnom postupku.

Raspravu o dnevnom redu počela je zastupnica Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević koja je kazala da ispred Kluba SDS-a traži skidanje prve tačke dnevnog reda.

"Naime, mi smo dobili neko pismo entitetskih premijera i Zakon koji je bio na Savjetu ministara. Iz tog se vidi da je ovdje riječ o jednom falsifikatu, da ne kažem, možda čak sa elementima krivičnog djela", pojasnila je Pandurević.

Poslanici Aleksandra Pandurević (SDS), Beriz Belkić i Azra Hadžiahmetović (SBiH) zatražili su da se ova tačka skine s dnevnog reda.

- Ponašate se kao narkomani kojima svaki dan treba sve veća doza. Hoću da mi se kaže zbog čega hoćete da raspodijelite ova sredstva i dovedete nas u situaciju da ona budu potrošena bez plana, odnosno, za krpljenje entitetskih budžeta. Na to ste trebali ranije misliti - kazala je Pandurević.

Poslanik Šefik Džaferović  (SDA) zatražio je pojašnjenje od Kolegija zbog čega je predviđeno da se ova tačka razmatra po hitnom postupku i upitao "zbog čega žurba"?

- Mi ćemo kao Klub biti protiv uvrštavanja ove tačke u dnevni red - zaključio je Džaferović.

Njemu je replicirao poslanik Šemsudin Mehmedović (SDA) i kazao da se ne slaže s upitom Kolegiju da obrazloži stavljanje ove tačke na dnevni red.

- Razlog je jasan, vi želite da podijelite 300 miliona KM i nanesete štetu BiH. Vi želite da uništite ovu kompaniju - kazao je Mehmedović.

S hitnom procedurom u razmatranju ovog prijedloga ne slaže se ni poslanik Mirsad Đugum (SBBBiH) koji je najavio da će njegov klub biti protiv.

Poslanik Anto Domazet (SDP) istakao je da ovaj prijedlog zakona ima punu opravdanost u smislu mjera za reaktiviranje ove organizacije.

- Prva mjera je izbor kredibilnog menadžmenta, a što će biti realizirano 18. decembra. Druga mjera odnosi se na reviziju poslovanja i ona će biti uskoro završena. Treća mjera odnosi se na investicioni plan i to je zadatak novog menadžmenta. Ovim prijedlogom se omogućava da se dobit dijeli na osnovu odluka nadležnih organa - pojasnio je Domazet.

Dodao je da će Klub SDP-a podržati razmatranje ovog prijedloga po hitnom postupku.

Rasprava o uvrštavanju ove tačke upravo je završena, a predsjedavajući Doma Denis Bećirović sazvao je još jednu sjednicu Kolegija.

Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza za 2014. godinu utvrdilo je Vijeće ministara BiH 19. novembra, nakon čega je upućen i Predsjedništvu BiH koje ga je, također, usvojilo sa dva gasa za i proslijedilo u parlamentarnu proceduru.

Prema ovom prijedlogu, budžet iznosi 1,797 milijardi konvertibilnih maraka (KM), od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija 950 miliona KM. Prihodi za servisiranje vanjskog duga su 846,39 miliona KM i veći su za 57,91 milion KM ili sedam posto u odnosu na ovogodišnji budžet.

Zbog nužnosti osiguranja naredne tranše po stand-by aranžmanu sa MMF-om, državni budžet je trebao biti usvojen najkasnije do 9. decembra.

Kako se moglo čuti jučer u Parlamentu BiH, na prijedlog budžeta najavljeno je oko 100 amandmana.

 

Nakon sjednice Kolegija Predstavničkog doma PSBiH u dnevni red je uvršten Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH (Elektroprenos BiH) po hitnom postupku.

Otvorena je rasprava o proceduri, a poslanik Šefik Džaferović istakao je da je problem u budućnosti kompanije Elektroprenosa BiH u koju se godinama ne ulaže.

- Postojeći zakon ne dozvoljava do 2016. da se potroši marka u bilo koje svrhe osim razvoja kompanije. Deset godina se blokira rad ove kompanije i akumuliraju se sredstva. Nakon silne blokade tražite od nas da precrtamo ovu odredbu i podijelimo novac. Ovo će izazvati pogubne posljedice za ovu kompaniju, ali i za BiH. On ne može i ne smije dobiti "zeleno svjetlo" u ovom parlamentu - zaključio je Džaferović.

Uslijedila je diskusija poslanice Azre Hadžiahmetović koja je podsjetila na sporazum između Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH te ministara oba entiteta nadležnih za sektor energetike s jedne strane i Evropske unije s druge strane tokom sastanka na ministarskom nivou  u Briselu 13. novembra 2012.

Zaključci ovog sastanka nalažu da raspodjela neto dobiti Elektroprenosa BiH prije 2016. ne bi trebalo da bude urađena sve dok uprava kompanije nije u potpunosti funkcionalna, revizija finansijskih računa obavljena te najvažnije - da su usvojeni pouzdani investicioni planovi, koji će sadržavati sve platne obaveze, uključujući vraćanje kredita međunarodnim finansijskim institucijama.

Poslanik Drago Kalabić kazao je da je vitalni nacionalni interes RS-a da se ovaj zakon usvoji.

- Pravo je RS-a, ali i FBiH da upravljaju ovim novcem. Oni koji pokušavaju da nebuloznim stvarima onemoguće raspolaganje nisu u pravu. Očekujem da svi poslanici iz RS-a glasaju za ovaj zakon - kazao je Kalabić.

S ovim stavom slaže se i poslanik Slavko Jovičić koji je pozvao poslanike da se izjasne o proceduri.

Poslanik SDS-a Mladen Bosić istakao je da je problem u namjeri da se potroše ova sredstva za "krpljenje budžeta", a koja bi trebala biti iskorištena za jačanje elektroenergetskog sektora.

- Naš stav je vezan za nepostojanje plana u domenu održavanja sistema. Da je donesen plan koji osigurava funkcionisanje sistema, mi ne bismo imali ništa protiv. Ovako, mi trošimo pare koje treba da uložimo u budućnost - izjavio je Bosić.

Rasprava o ovoj tački još  traje.

(AA/Fena)

Pošaljite Facebook komentar