VIDEO / Meimarakis: Grčka bila i ostaje prijatelj BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

- Grčka podržava nezavisnost i teritorijalni integritet BiH kao i naš put ka EU i NATO-u

VIDEO / Foto: AA

Bosna i Hercegovina i Grčka su dvije prijateljske zemlje koje imaju odličnu bilateralnu suradnju i nemaju otvorenih pitanja, rezime je današnjeg sastanka predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Denisa Bećirovića, predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Staše Košarca i predsjedavajućeg Kluba Bošnjaka u Domu naroda PSBiH Halida Genjca s predsjednikom Parlamenta Grčke Evangelosom Meimarakisom koji boravi u službenoj posjeti BiH.
 
Bećirović je u izjavama za medije upriličenim po završetku ovog sastanka istakao da je ova posjeta veoma bitna, s obzirom na  to da Grčka za 27 dana preuzima predsjedavanje Evropskom unijom (EU).
 
- Grčka podržava nezavisnost i teritorijalni integritet BiH kao i naš put ka EU i NATO-u. Također, istaknuta je potreba za poboljšanjem suradnje na ekonomskom planu. Trenutno, uvoz iz Grčke u BiH iznosi 93 miliona eura dok je izvoz iz BiH u Grčku devet miliona eura. Mi smo zainteresirani da smanjimo ovaj deficit kao i da proširimo suradnju iz oblasti turizma, sporta, kulture itd. - kazao je Bećirović.
 
Košarac je dodao da je delegacija PSBiH informirala Meimarakisa o unutrašnjopolitičkoj situaciji BiH te istakao da je naša zemlja opredijeljena za EU, ali da je pitanje integracija u NATO nešto o čeme još  nema potpune suglasnosti u BiH.
 
- Ono za što smo potpuno opredijeljeni jest unapređenje parlamentarne suradnje između dvije zemlje - naglasio je Košarac.
 
Predsjednik Parlamenta Grčke je, uz zahvalnost kolegama na srdačnom prijemu, kazao da posjete na parlamentarnom nivou jasno poručuju građanima BiH i Grčke da vlasti obiju zemalja žele bolju suradnju na dobrobit svih.
 
- Grčka je bila i ostaje prijatelj BiH i čvrsto vjerujemo da možemo pomoći BiH na njenom putu ka EU i NATO-u. Današnja uzvratna posjeta daje nam za pravo da 2013. godinu okarakteriziramo kao godinu u kojoj smo unaprijedili odnose i koja je dobra osnova za nastavak uspješne suradnje - zaključio je Meimarakis.
 
Predsjednik Parlamenta Grčke će se u toku dana sastati i sa članovima Grupe prijateljstva PSBiH za suradnju sa susjednim zemljama, članovima Predsjedništva BiH, a u popodnevnim sastima i s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.
 
 
 
(FENA)

Pošaljite Facebook komentar