VIDEO: Milorad Dodik napustio sastanak u Pragu!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Dogovora o provođenju presude "Sejdić - Finci" još nema.

Sastanak u Pragu / 24sata.info

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednik jednog bh. entiteta Republike Srpske, Milorad Dodik, napustio je večeras sastanak lidera i predstavnika sedam vodećih bh. političkih stranaka u Pragu, u vezi sa implementacijom presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", rekavši kako je ozbiljniom ljudima za dogovor bilo dovoljno dva ili tri sata, prenosi Anadolu Agency (AA).
 
„Očigledno je da Bošnjaci ne žele da izgube šansu da utiču na izbor Hrvata. Hrvati ne žele da budu izmanipulisani kao što su bili izmanipulisani prethodnih nekoliko godina“, rekao je Dodik, pojašnjavajući kako nema potrebe da čeka „u hodnicima bez obzira na to ko razgovore organizovao, sastanci su dovedeni do apsurda“.
 
Rekavši da je tokom sastanka razgovarano i o izboru u Dom naroda Dodik je istakao kako „se ovdje pokušava uraditi više nego što odluka traži“.
 
„Odluka suda u Strazburu nije tražila da se uvede kategorija ostalih u Ustav.  Zašto se onda pokušava uvesti kategorija ostalih? Zašto ostali? Ko su ostali? Ne piše nigdje da moraju biti sigurno izabrani. Tamo je rečeno da imaju šansu da budu izabrani. Tu šansu im treba dati ali ne i ustavnu garanciju da budu dio organa vlasti“, rekao je Dodik.
 
Dodik je rekao kako će u Pragu ostati do sutra ujutro, iako ne vjeruje da će partneri iz drugog bh. entiteta Federacije BiH, uspjeti večeras doći do rješenja. Spreman je, kako je rekao, doći na potpis nakon dogovora.
 
Komentarišući mogućnost nastavka razgovora i tokom sutrašnjeg dana Dodik je rekao kako je „ozbiljnim ljudima bilo dovoljno dva ili tri sata razgovora“, naglasivši i kako on „nije neko ko ima baš vremena za svašta“.
 
„Mi sjedimo ovdje od 12 sati“, rekao je Dodik pojašnjavajući kako će njegova izjava možda biti i predmet šale, ali on ne želi da "čeka po hodnicima čekajući dogovor drugih“.
 
„Zaista mislim da nije fer da nas zatvore osam sati bez ikakve produkcije, bez ikakvih dogovora, rješenja. Ne pada mi na pamet da mi neko donosi u četiri sata ujutro nešto da potpišem. Ne pada mi na pamet da tako radim“, rekao je.
 
Maratonski sastanak lidera političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine, koji u glavnom gradu Češke Republike, Pragu, razgovaraju o implementaciji odluke u slučaju „Sejdić i Finci“, koji je počeo danas oko podne i dalje traje.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar