VIDEO / EKSKLUZIVNO: Lideri danas bez dogovora, dogovor do 18.novembra

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U Budimpešti je završen sastanak lidera i delegacija vodećih stranaka iz Federacije sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fueleom na kojem se razgovaralo o konačnom rješenju implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Bakir Izetbegović / 24sata.info

19.30 - Izjave lidera za TV1 nakon sastanka u Budimpešti

U izjavi za TV1, lider SDP-a Zlatko Lagumdžija je kazao da su razgovori uspjeli.

"Napravljen je dobar pomak. Razgovori se nastavljaju na ekspertnom nivou i šansa postoji. Važno je su se Evropska unija i komesar Fule uključili na pravi način. Očekujem da ćemo u narednom periodu doći do nekog rješenja, uz pomoć EU", rekao je Lagumdžija.

Potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović, s druge strane, smatra da nije napravljen nikakav pomak.

"Radit će se dalje, prvo na ekspertnom nivou, a zatim na političkom", rekao je kratko za TV1.

Lider HDZ-a Dragan Čović smatra da još uvijek možemo napraviti iskorak i sustići zemlje iz regije koje su, kako kaže, kilomtrima ispred nas.

"Mi danas ne postojimo ako se nastavimo ponašati ovako. Veselim se da smo počeli razgovarati na džentlmenski način, da svi iskazujemo zabrinutost za BiH. Toliko je izgleda volimo da još nismo spremni riješiti te nijanse između sebe. Ne vidim nijedan razlog da u narednih 10-ak dana to na ekspretnom nivou ne riješimo", kazao je Čović.

Za predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, ovo je bio još jedan naporan i produktivan susret.

"Na nama je da narednih dana strpljivo radimo i dođemo do rješenja. Mislim da vrijeme nije izgubljeno, da jednostavno tražimo rješenje i toleranciju", izjavio je Radončić.Na pitanje je li još uvijek tajna gdje je zapelo, on je kazao da jeste.


18.46 - Füle zadovoljan sastankom, naredne sedmice sastanak u Briselu na nivou eksperata

Na sastanku s pet političkih lidera Federacije Bosne i Hercegovine koji je danas održan u Budimpešti prepoznao sam napredak i političku odlučnost za harmonizaciju stavova kada je u pitanju implementacija presude u slučaju "Sejdić-Finci", izjavio je nakon sastanka evropski komesar za proširenje Štefan Füle.

Rješenje ovog problema je neophodno, dodao je Füle ističući da je apsolutno ubijeđen da će kontinuirani dijalog dovesti do iznalaženja modaliteta za implementaciju presude.

- Namjeravamo nastaviti ove razgovore, na ekspertnom nivou, već sljedeće sedmice u Briselu, a ako je potrebno i na dodatnim konsultacijama u BiH - zaključio je Füle, saopćeno je iz Ureda evropskog komesara za proširenje.


18.43 - Raguž: "Ja vjerujem u pozitivan ishod"

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž izjavio je Srni nakon sastanka da je evropski komesar File rekao da je uočen pomak i spremnost da se dođe do dogovora.

Raguž nije htio da govori o detaljima, već je rekao da se razgovori nastavljaju na dnevnoj bazi i da je Evropska komisija odlučna da pomogne da se dođe do dogovora.

"Vjerujem da je ovaj razgovor korak naprijed. Ne ide očekivanim intenzitetom, ali ja vjerujem u pozitivan ishod", dodao je Raguž.

Na pitanje šta je danas bio "kamen spoticanja" te nije postignut dogovor, Raguž je rekao da je model provođenja poznat i da se radi na obezbjeđenju garancija da jedan narod drugom ne bira predstavnika u Predsjedništvu BiH.

18.00 - Sastanak je završen bez dogovora, ali će razgovori na nivou eksperata biti nastavljeni , javlja novinar TV1 iz Budimpešte.

Kako je TV1 nazvanično doznala predstavnici EU su izrazili optimizam i uvjereni su da će konačni dogovor biti postignut do 18. novembra.

17.00 - Planirano je da sastanak traje do 18h, međutim TV1 javlja da će sastanak potrajati i do 21h. Lideri su otkazali zakazane letove iz Budimpešte.

Sastanak lidera u Budimpešti je počeo u 14.30, sa pola sata kašnjenja, jer je na sastanak kasnio predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, zbog učešća na sastanku Višegradske grupe.
 
Lideri su optimistični, očekuju pomoć Filea za konačno pronalaženje rješenja za provedbu presude. Lideri su dali izjave za TV1 prije početka sastanka. 


 
Fahrudin Radončić, SBB: Nalazimo se blizu rješenje, dogovor je da ništa ne komentarišemo dok se ne dogovorimo, nadam se da će svi napraviti ustupak da dođemo do rješenje. Ako ne, ostaje nam da se patimo i dogovaramo i dalje...
 
Bakir Izetbegović, SDA: Očekujemo da File unese svoj autoritet i napravi presjek naših htijenja, te da eventualno on nešto predloži, jer je ovo presuda evropskog suda. Možda dogovor postignemo u oktobru...
 
Dragan Čović, HDZ BiH: Ako promijenimo taktiku u pregovaranju u odnosu na sinoć, možemo se dogovoriti za 20 minuta. Završiti ovaj posao, pa tek onda razmišljati o izborima... 
 
Zlatko Lagumdžija, SDP BiH: Iskreno se nadam da će File biti tamo gdje su vrijednosti EU, to je najvažnije...
 
Planirano je da sastanak traje do 18 sati, javio je novinar TV1 iz Budimpešte.

14.05

 TV1 iz Budimpešte o sastanku bh. lidera sa Štefanom Fileom

Lideri pet političkih partija iz Federacije BiH nastavit će danas u Budimpešti razgovor o riješavanju provođenja presude "Sejdić-Finci, na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Današnji sastanak biće još jedan u nizu pokušaja da se dođe do konačnog rješenja u slučaju "Sejdić - Finci", a nakon što sinoćnji višesatni razgovori predstavnika pet političkih partija iz FBiH sa šefom Delegacije EU u BiH nisu dali konkretne zaključke.
 
Učesnici sinoćnjeg sastanka istakli su da su napravili još jedan iskorak i približili stavove u vezi s implementacijom presude Suda u Strazburu.
 
Kako TV1 javlja iz Budimpešte, moguće je očekivati da će na današnjem sastanku sa komesarom Fileom doći do konačnog rješenja.

POGLEDAJTE VANREDNE VIJESTI TV1 U 13H
 
Ekipa TV1 je od ranih jutarnjih sati u glavnom gradu Mađarske i izvještavat će  o toku razgovara u vanrednim i redovnim informativnim emisijama.
 
Na jučerašnem sastanku u Sarajevu lideri su približili stavove, a danas se u Budimpešti očekuje rješenje za provedbu presude Sejdić-Finci.

 

(24sata.info)