VIDEO / "Treća sreća": Lideri u Briselu, sastanak počinje u 9.00 sati

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Pred odlazak u Brisel, Izetbegović je istakao da se nada da će dogovor biti postignut.

VIDEO / Sastanak u Briselu / AA

U Briselu će danas biti nastavljena treća runda dijaloga na visokom nivou između Evropske komisije i BiH tokom koje će u fokusu biti provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", te mehanizam koordinacije BiH sa EU.
 
Sastanku u okviru dijaloga, koji je organizovan na inicijativu komesara EU za proširenje Štefana Filea, iz Republike Srpske prisustvovaće predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović, te predsjednik SDS-a Mladen Bosić i njegov zamjenik Predrag Kovač.
 
Početak sastanka planiran je u 9.00 sati, dok će komesar za proširenje EU Štefan File u 12.00 saopštiti rezultate razgovora.
 
Treća runda prekinuta je prošle sedmice da bi se dalo političkim liderima iz BiH vremena da usaglase detalje sporazuma o provođenju odluke u slučaju "Sejdić i Finci" i o mehanizmu koordinacije.
 
Predstavnici Srpske otputovali su u Brisel sa ranije usaglašenim stavom o provođenju odluke "Sejdić i Finci".
 
Lider SNSD-a Milorad Dodik je rekao da, ukoliko partije iz Federacije BiH ne postignu dogovor u vezi sa provođenjem odluke "Sejdić-Finci", pokazaće se da je BiH apsolutno problematična i da je riječ o suštinskim neslaganjima hrvatskog i bošnjačkog naroda.
 
"Ukoliko ne dođe do dogovora u Federaciji, svjestan sam da je Evropa odlučna da preduzme određene mjere sankcionisanja i tada smo i mi predmet tih sankcija...Republika Srpska nije spremna da trpi i bude kolateralna šteta u svemu tome. Jasno ćemo poručiti javnosti ko je kriv, a vidjećemo i na koji način ćemo se odbraniti od te štete", naglasio je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.
 
On je rekao da u tom slučaju Republika Srpska ispada kolateralna šteta, jer zbog nečinjenja u FBiH Srpska ima posljedice.
 
Predsjednik SDS-a Mladen Bosić i njegov zamjenik Predrag Kovač otputovali su danas u Brisel, gdje će učestvovati trećoj rundi razgovora. Bosić i Kovač očekuju da će stranke iz FBiH dogovoriti način izbora dva člana predsjedništva iz FBiH.
 
Sedmočasovni susret u Sarajevu između pet najvećih stranaka u FBiH nije završio dogovorom, a za to im preostaje još jedna šansa – na samom sastanku sa Fileom koji bi trebalo da traje od 9.00 do 12.00 sati, i čije produženje nije predviđeno.
 
 Pred odlazak u Brisel, Izetbegović je istakao da se nada da će dogovor biti postignut.
 
On je najavio mogućnost da u Briselu bude razmatran i model koji je SDA ranije predložila, a koji, kako je naveo, izlazi u susret svima i svemu, osim sujeti ljudi koji žele biti predlagači.
 
 Raguž smatra da je potrebno uložiti sve napore kako bi dogovor bio postignut.
 
 Na prethodnom sastanku u Briselu 1. oktobra, lideri političkih stranaka iz BiH potpisali su principe za provođenje odluke "Sejdić i Finci", u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno - jedan član iz Republike Srpske, a dva iz FBiH. Učesnici sastanka dobili su od zvaničnika EU 10 dana za postizanje konačnog dogovora.
 
Dan uoči sastanka u Briselu, iz Fileove kancelarije su poručili da od političara iz BiH sutra žele čuti konkretna rješenja.
 
Fileov portparol Peter Stano istakao je da je Brisel trenutno fokusiran na postizanje konačnog rješenja.

 

(24sata.info/srna)

Pošaljite Facebook komentar