VIDEO / Reeker u BiH: Ovo je prilika da se vidi da li ima nastojanja bh. lidera da se postigne određeni napredak

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Reeker je izrazio zadovoljstvo zbog posjete BiH te istaknuo da je ova posjeta dobra prilika da se vidi da li je u BiH ostvaren napredak

VIDEO / Phillip Reeker

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Philip Reeker, u okviru posjete BiH, razgovarao je danas u Sarajevu s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem.
 
Reeker je, u izjavi za novinare nakon susreta, izrazio zadovoljstvo zbog posjete BiH te istaknuo da je ova posjeta dobra prilika da se vidi da li je u BiH ostvaren napredak i u tom smislu iskazao je podršku SAD-a.
 
- Ovo je dobra prilika da se vidi kakva je situacija, da li se napreduje, da li ima nastojanja bh. lidera da se postigne određeni napredak. Mi u međunarodnoj zajednici, mi iz Vašingtona,  tu smo da ih podržimo ako postoje nastojanja - kazao je Reeker.
 
Naglasio  je da se upravo vratio iz Brisela, a u okviru boravka u Evropi, nakon Sarajeva, planira posjetu Ljubljani.
 
Predsjednik SDA Sulejman Tihić kaže da se današnja posjeta može nazvati „pritiskom ili pak poticajem da nešto više uradimo kad su u pitanju provođenje presude Sejdić- Finci i vojna imovina“.
 
Tihić je novinarima naglasio da je s Reekerom razgovarao i o susretu s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.
 
- Radi se o sastanku koji je planiran za 16. septembar, a pokušat ćemo doći do prijedloga rješenja "Sejdić- Finci", vojne imovine, uređenja Grada Mostara, odnosa tzv. mješovitih kantona (SBK, HNK), pitanja Distrikta Brčko i uređenja Federacije.
 
On smatra da su ti razgovori veoma bitni i da moramo tragati za rješenjima, a oni će sa svoje strane dati poticaj drugim političkim subjektima da se kreću u istom pravcu - kazao je Tihić.
 
 
 
(fena)

Pošaljite Facebook komentar