Ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio je danas komandanta NATO Štaba u Sarajevu, brigadnog generala Williama J. Edwardsa, a tokom sastanka je razgovarano o aktivnostima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, kao i o planovima za unapređenje saradnje MO i OS BiH s NATO Štabom u Sarajevu.

Ministar Podžić se zahvalio na podršci koju NATO Štab Sarajevo pruža MO i OS BiH, te je istaknuo čvrsto opredjeljenje da se saradnja s NATO Štabom nastavi i unaprijedi radi postizanja pune interoperabilnosti sa zemljama članicama NATO-a.

Naveo je neke od prioriteta rada MO i OS BiH.

– Zalaganje za povećanje budžeta za MO i OS BiH je moj prvi prioritet. Cilj je popravljanje statusa vojnika, podoficira i zaposlenika u MO i OS BiH. Prioritet je početak implementacije dokumenta „Pregled odbrane“ i Plana modernizacije OS BiH, odnosno poboljšanje operativne spremnosti naših pripadnika – navo je Podžić.

Istaknuo je posvećenost ispunjenju strateškog cilja Bosne i Hercegovine, a to su NATO i EU integracije.

General Edwards je iskazao podršku Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u svim segmentima koji doprinose izgradnji odbrambenog sektora i unapređenju aktivnosti vezanom za NATO integracijski put.

Na sastanku je bilo riječi o realizaciji drugih programa i mehanizama saradnje s NATO-om, pored „Programa reformi“ koji je dostavljen NATO savezu 23. decembra 2019. godine – saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.

(FENA)