Povrće i voće ponekad otpusti svoje zdrave materije tek onda kada ih pripremite na pravilan način. Određene namirnice kuhanjem gube hranljive sastojke, a s druge strane neke kuhanjem oslobađaju više vitamina koje će organizam bolje uspjeti da iskoristi.

Nepravilnim načinom pripremanja hrane možete ne samo uništiti veliki broj hranljivih sastojaka, već ih možete učiniti i štetnim za zdravlje.

Većinu ovih namirnica ljudi često jedu sirove, i ne znajući da su one korisnije za zdravlje kada su skuhane.

1. Mrkva

Kuhanje mrkve zvuči pomalo nepotrebno budući da je ovo povrće odlično i sirovo, međutim kuhanje u vrućoj vodi otpušta antioksidanse zahvaljujući kojima se sačuva više vitamina A.

Vitamin A pomaže u zaštiti tijela od slobodnih radikala, koji je odličan za zdravlje. Šargarepu možete i ispeći, ali i preliti sa malo meda.

2. Paradajz

Paradajz u sebi sadrži hemijsku komponentu koja se zove likopen, a koja se smatra antioksidansom. Kuhanje paradajza s maslinovim uljem 15-30 minuta povećava sadržaj likopena, a zbog toga nutricionisti preporučuju da od paradajza pripremite sos za tjesteninu, ribu ili piletinu.

3. Kupus

Kupus je bogat hranljivim supstancama kako god da ga konzumirate, ali kuhanje kupusa povećava sadržaj željeza.

Iako kupus sadrži istu količinu kalcijuma sirov i kuhan, kako biste povećali količinu kalcijuma koje vaše tijelo stvarno apsorbuje, možete da ga koristiti s ostalim namirnicama koje su bogate kalcijumom.

4. Špinat

Sirov špinat sadrži veće količine folne kiseline, vitamina C, B2 i B3 i kalijuma od kuhanog špinata. Međutim, kada se skuha, sadrži veće količine vitamina A, E i B1, proteina, vlakana, cinka, kalcijuma i gvožđa.

5. Gljive

Kuhanjem gljiva oslobađa se njihov puni hranljivi potencijal – pojačavaju se antioksidansi i dvostruko se povećava količina hranjivih stvari kao što su vlakna, vitamin D, kalijum, željezo i folna kiselina.

(24sata.info)