U Bijeloj džamiji u Srebrenici održana je centralna bajramska svečanost i klanjan bajram-namaz za područje Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Bajram-namaz se tradicionalno klanja u Bijeloj džamiji, koja je i ove godine bila premala da primi sve vjernike.

“Svi islamski ibadeti su radi bogobojaznosti, ali i plemenitosti. Naš Gospodar nas podučava u Knjizi da je najplemenitiji onaj koji je najbogobojazniji. Molim dragog Boga da ukabuli hadž našim hadžijama, da primi naše kurbane. Molim vas da radost blagdana podijelite s vašom porodicom, rodbinom i komšijama”, istakao je glavni imam Medžlisa Srebrenica Damir-ef. Peštalić.

On je kazao da su “naša najveća pobjeda naša djeca o kojoj moramo govoriti”.

“Mi imamo ove godine učenika generacije u osnovnoj školi, našu Lamiju Avdić. Imamo učenika generacije i u srednjoj školi, Edisa Mehmedovića. Bilo je i ranije djece koja su trebala biti učenici generacije, ali eto tako je. Moramo isticati da su naša djeca dobra i da su garant života ovdje u Srebrenici. Svima koji su danas ovdje, svima koji su zbog genocida širom svijeta, našim majkama, djeci, sugrađanima, Bajram šerif mubarek olsun”, poručio je Peštalić.

Osim u Bijeloj džamiji, bajram-namaz je na području opštine Srebrenica klanjan i u Gornjim Potočarima, Sućesci, Osmačama, Slapovićima, Osatu, Dobraku, Luci i Kruševom Dolu.

Među mnogobrojnim vjernicima, bajram-namaz u Srebrenici je klanjao i proslavljeni bh. košarkaš Jusuf Nurkić.

 

 

 

(24sata.info)