U Crnoj Gori će najteži saobraćajni prekršaji biti sankcionisani isključivo zatvorskom kaznom od 15 do 60 dana, predviđeno je izmjenama Zakona o bezbijednosti saobraćaja na putevima, čija primjena počinje u srijedu.

To važi za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2g/kg ili većoj, koji su pod uticajem opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci i koji se u naselju kreću brzinom koja je za 70 kilometara na sat i više veća od dozvoljene brzine ili van naselja brzinom koja je za 90 km/h veća od dozvoljene, prenosi RTCG.

Zatvorska kazna od 15 do 60 dana bit će izrečena osobama koja upravljaju vozilom za vrijeme trajanja mjere zabrane upravljanja ili ograničavanja prava na upravljanje motornim vozilom i koji ne zaustave vozilo na znak ili naredbu ovlaštenog policijskog službenika.

“To se odnosi i na osobe koji odbiju da se podvrgnu ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometar, droga test i dr.), radi provjere prisustva alkohola u organizmu, ili postojanja znakova alkoholne poremećenosti ili dejstva opojnih droga”, kaže se u saopštenju Uprave policije.

Navodi se da će se, u skladu sa novim zakonskim rješenjem, prema vozačima koji su počinili prekršaj preduzimati mjere na osnovu sakupljenih kaznenih bodova, koji se vode u Prekršajnoj evidenciji, a na osnovu rješenja sudova za prekršaje ili konačnih prekršajnih naloga.

Iz Zakona je brisana odredba o fizičkom odzimanju vozačke dozvole na mjestu događaja, već će se ograničavanje prava na upravljanje motornim vozilom evidentirati u posebnoj evidenciji, o čemu će vozači dobijati riješenje.

“Na isti način bit će realizovane i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, izrečene od sudova za prekršaje ili izrečene konačnim prekršajnim nalogom”, kaže se u saopštenju.

Iz policije podsjećaju da je cilj izmjena Zakona, poboljšanje bezbijednosti svih učesnika u saobraćaju i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

(FoNet)