Sjedinjene Američke Države su sinoć pozvale na “smirivanje stanja” u Jemenu, spomenuvši “više od sto žrtava zadnjih dana”, među kojima je najmanje 70 poginulo u zračnom napadu na zatvor pod upravom pobunjenih hutista u Saadi, navodi se u saopćenju State Departmenta.

“Sjedinjene Američke Države su veoma zabrinute zbog eskalacije u Jemenu”, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken, piše u tekstu, pozivajući “sve strane u sukobu na smirivanje stanja, poštovanje humanitarnog prava i puno uključenje u sveobuhvatan mirovni proces pod pokroviteljstvom UN-a”, piše Index.hr.

Najmanje 70 mrtvih u bombardovanju zatvora

U petak je usred noći bombardovan zatvor u Saadi, uporištu hutista na sjeveru Jemena. Najmanje je 70 ljudi poginulo, a 138 je ranjeno, objavili su Ljekari bez granica, osudivši “strašan” napad. Pobunjenici su odgovornost za napad pripisali koaliciji na čelu sa Saudijskom Arabijom koja od 2015. pomaže snagama jemenske vlade u sukobu s pobunjenim hutistima koje podržava Iran.

UN-ov glavni sekretar Antonio Guterres potvrdio je, čini se, odgovornost koalicije osudivši u petak u saopćenju “zračne udare koalicije koju predvodi Saudijska Arabija na zatvor u Saadi”.

“Zračni udar događa se samo dva dana nakon planiranog napada hutista na civile u Abu Dhabiju”, podsjeća američki državni sekretar smjerajući na napad kamion bombom koji su u ponedjeljak izveli pobunjenici i u kojem su poginule tri osobe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, savezniku SAD-a.

Saudijska Arabija: To su neutemeljene informacije

Vojna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija negirala je danas u saopćenju da je gađala zatvor kojim upravljaju pobunjenici u Jemenu, pri čemu je u petak ubijeno najmanje 70 ljudi.

Informacija o napadu na zatvor u Saadi, na sjeveru, “neutemeljena” je, ističe se u saopćenju glasnogovornika koalicije, prenosi službena saudijska novinska agencija. Koalicija je jučer preuzela odgovornost za napad na Hodeidu, na zapadu.

Koalicija koja od 2015. vojno interveniše u zemlji zahvaćenoj ratom, kaže da je “krajnje ozbiljno” provjerila informacije prije nego što je zaključila da su “neutemeljene”, rekao je taj glasnogovornik, general Turki Al-Malki koji optužuje hutiste za “dezinformisanje”.

“Zatvor nije na popisu zabranjenih ciljeva”

Saudijska Arabija je na čelu koalicije muslimanskih zemalja, među kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati, koja pomaže snagama jemenske vlade u borbi s pobunjenim hutistima koje podržava Iran. Demantujući vijest o bombardovanju zatvora, koalicija u saopćenju ujedno ističe da on nije “na popisu zabranjenih ciljeva u skladu sa mehanizmom koji je potvrdio UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova u Jemenu” (OCHA).

Zatvor u Saadi, uporištu pobunjenih hutista na sjeveru, bombardovan je usred noći, pri čemu je poginulo 70, a ranjeno 138 ljudi, navodi nevladina organizacija Ljekari bez granica (MSF) osudivši “strašan” napad. Broj žrtava je vjerovatno i veći jer “još traje potraga u ruševinama”, dodaje MSF.

Zasad nije poznato ko su bili zatvorenici ni koliko ih je bilo. No, osam nevladinih organizacija, među kojima Action contre la Faim, Oxfam i Save the Children, navodi u zajedničkom saopćenju da je riječ o migrantima.

 

(24sata.info)