Rafael Nadal održao je presicu u Melbourneu uoči početka Australian Opena. Tema koja je najviše zanimala novinare je Novak Đoković, srpski teniser koji se nalazi pred deportacijom iz Australije i koji će večeras saznati hoće li igrati na Australian Openu.

“Jasno je da je Novak jedan od najvećih tenisera u istoriji, bez ikakve dvojbe. No, ne postoji igrač koji je veći od turnira. Niko, ni Roger, ni Novak, niti, recimo, Borg, baš niko. Australian Open veći je i važniji od svih nas. Na kraju, ako će igrati – super, a ako neće… Australian Open će biti sjajan turnir s njim ili bez njega. To je moje mišljenje”, rekao je Nadal.

“Situacija je otišla predaleko. Malo sam i umoran od svega toga. Tenis je, po meni, silno važan, ali može li biti važniji od trenutka u kojem se svijet trenutno nalazi? Nisam siguran. Svašta smo prošli u protekle dvije godine; mnogi teniseri “nisu preživjeli” i morali su se odreći tenisa zbog pada turnirskih zarada, putovali smo s krnjom ekipom ili bez ikoga na turnire, mnogi su morali potražiti i psihološku pomoć, prenosi Index.hr.

Tenis u doba pandemije bio je silno izazovan, i sada kada se osvrnem, jedino rješenje u svemu tome bilo je – cjepivo. Moramo biti cijepljeni, zbog nas samih, ali i zdravlja tenisa, zdravlja sporta, zdravlja čovječanstva”, dodao je Đokovićev najveći rival.

(24sata.info)