Kompanija Mtel okončala je proces preuzimanja firme Elta-Kabel Doboj, koja je vodeći kablovski operater na prostoru Republike Srpske. Mtel je ovu informaciju objavio danas na Banjalučkoj berzi.

Na osnovu zaključenih ugovora o prodaji i prenosu 100 posto udjela u društvu Elta-Kabel Doboj, izvršen je upis promjene udjela u vlasništvu u registar poslovnih subjekata, čime je Mtel a.d. Banjaluka postao vlasnik 100 posto udjela vlasništva u društvu Elta-Kabel Doboj – navodi se u informaciji.

Konkurencijsko vrijeće BiH nedavno je uslovno odobrilo Mtelu preuzimanje Elta-Kabela. Nije objašenjeno šta znači “uslovno” odobrenje.

Većinski vlasnik Mtela je Telekom Srbija koji će steći nazapamćenu medijsku moć ovom dijelu BiH. Većinski vlasnik Telekoma Srbija je država Srbija.

Mtel je prošle godine kupio kompanije Telrad Net Bijeljina i Blicnet Banjaluka, koje od januara ove godine posluju u njegovom sastavu.

Inače, Mtelove akvizicije dio su regionalne ekspanzije Telekoma Srbija. Ova kompanija kupila je niz kablovskih operatera u Srbiji, a jača svoju poziciju u BiH i Crnoj Gori, dok pokušaj ulaska na tržište Albanije nije bio uspješan.

Dodajmo da je najveći regionalni konkurent Telekoma Srbija, United Grupa, prije nekoliko dana kupila jednog od vodećih telekom operatera u Hrvatskoj – Tele2.

(Oslobođenje)