Mjerenje posjećenosti internet medija: 24sata.info treći news portal u BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kompanija Valicon u saradnji sa poljskom kompanijom Gemius, nastavlja uspješno povećavati broj internet stranica uključenih u istraživanje gemiusAudience i javno predstavlja nove rezultate posjećenost BiH internet medija za mjesec avgust 2010. godine.

BHWP 24sata.info

Rezultati za mjesec avgust ne donose promjene na vrhu rang liste. Najposjećeniji medij i dalje ostaje sarajevo-x.com, koga je u avgustu posjetilo 268.728 domaćh (IP adresa iz BiH) stvarnih posjetilaca. Sljede blogger.ba, pik.ba, avaz.ba i dernek.ba. U mjerenju za avgust po prvi put su učestvovale i stranice hitovi.ba, banjalukalive.com, cinemacity.ba te tip.ba, navode iz kompanije Valicon.

Portal 24sata.info u istraživanju gemiusAudience učestvovao je već i u julu 2010. godine, ali zbog tehničke greške izvođača istraživanja nije bio uključen u bazu javno objavljenih rezultata. Broj stvarnih posjetilaca zabilježen u avgustu na 24sata.info jeste 65.878 različitih domaćih stvarnih posjetilaca, te time zauzima deseto mjesto, dok gledano u kategoriji news internet medija u BiH, portal 24sata.info zauzima treće mjesto, dakle, riječ je samo o posjetiocima iz Bosne i Hercegovine.

Iz kompanije Valicom i dalje pozivaju sve internet medije koji žele da se priključe istraživanju gemiusAudience, da ih kontaktiraju i uđu u grupu mjerenih internet stranica. Potrebu za ovim vidom istraživanja u BiH su već uvidjele mnoge agencije, renomirani mediji i inovativni oglašivači koji svojom podrškom, participacijom i korištenjem podataka za potrebe svojih oglašivačkih kampanja podržavaju kompaniju Valicon u njenom cilju, izgraditi jedinstvenu i transparentnu medijsku valutu mjerenja posjećenosti bosanskohercegovačkog internet prostora.

Istraživanje gemiusAudience danas je već kao internet valuta prisutno na brojim tržištima srednje, istočne i jugoistočne Evrope, a i šire (npr. Danska, Izrael). Po izgledu ostalih država i u BiH rezultati istraživanja pored informacije o posjećenosti internet stranica i detaljnijeg uvida u profile različitih potrošačkih segmenata na internetu, opredjeljuju i karakteristike internet publike kroz informaciju o njihovoj lojalnosti i involviranosti u sam medij. Tako na primjer podaci gemiusAudience BiH pokazuju kako je prosječni muški BiH internet korisnik u dobi 20 do 55 godina avgusta 2010 internet posjetio 23 puta, prosječna žena u toj istoj grupi za pola manje (12 puta).

Istraživanje gemiusAudience ističe i jedinstvena metodologija, prihvaćena od strane IAB (Internet Advertising Board), kojom se prati mjerna jedinica "stvarni posjetilac" (stvarna osoba, potrošač) a ne isključivo cookie ili IP adresa. Možemo tvrditi, da kombinacijom tehničkog mjerenja posjećenosti stranica, pop-up anketom i nezavisnim terenskim istraživanjem na reprezentativnom uzorku BiH populacije 15+, istraživanje gemiusAudience trenutno nudi najegzaktnije rezultate o posjećenosti bosanskohercegovačkog internet tržišta.

Internet stranice su rangirane po kriteriju broja stvarnih posjetilaca (real users).

Broj posjetilaca (real users) - broj domaćih (BiH) Internet korisnika koji su generisali najmanje jedan prikaz stranice odabranog web medija u datom mjesecu. Ovaj indikator se odnosi na aktuelni broj osoba (ne kompjutera, cookie-a ili IP adresa) koje su posjetile web mjesto u datom mjesecu.

Doseg - izražen je kao postotak, omjer broja posjetilaca (real users) koji generišu najmanje jedan prikaz stranice na odabranom web mjestu u datom vremenskom periodu i totalnog broja Internet korisnika u datom vremenskom periodu.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar