Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH izabralo je danas Milanka Kajganića za vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, prenosi Istraga.

Ovo imenovanje uslijedilo je nakon što je VSTV BiH ranije danas većinom glasova (6 za, 5 protiv, 1 suzdržan) sa pozicije glavne državne tužiteljice smijenio Gordanu Tadić.

Kajganić je, na prijedlog Podvijeća VSTV-a, izabran sa sedam glasova za, tri protiv i tri suzdržana.

Predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija ranije je na konferenciji za novinare pojasnio da jedini mogući kandidati za v.d. glavnog tužioca mogu biti aktuelna četiri zamjenika glavne tužiteljice Ismet Šuškić, Ozrenka Nešković, Milanko Kajganić i Diana Kajmaković.

– Oni su jedini mogući kandidati za vršioca dužnosti glavnog tužioca do okončanja konkursne procedure – rekao je Lagumdžija, te naglasio da Tužilaštvo BiH ne može biti bez glavnog tužioca.

Onaj koga izaberemo za vršioca dužnosti imat će kratak mandat, nakon toga ide konkursna procedura i nadam se da ćemo brzo dobiti glavnog tužitelja – poručio je Lagumdžija.

O Kajganiću

Novi v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić od 1994. do 2006. godine radio je u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Od 2007. do 2014. godine bio je zaposlen u Specijalnom tužilaštvu u Banjoj Luci, nakon čega je odlukom VSTV-a BiH imenovan na poziciju tužioca u Tužilaštvu BiH.

(24sata.info)