Nada za lijek: Za povišeni holesterol u krvi krivo je 95 gena

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Čak je 95 gena koji utječu na nivo holesterola u krvi, koji je pak jedan od najčešćih uzročnika bolesti srca i krvnih žila.

Jesti hranu / 24sata.info

Do ovog su zaključka došli naučnici proučavajući genetske uzorke više od 100.000 osoba koji su učestvovali u prijašnjih 46 različitih naučnih istraživanja. Ovo bi saznanje moglo pomoći u razvoju novih lijekova za bolesti srca, te objasniti ujedno zašto neki mogu jesti više masne hrane nego drugi, a da pritom ne osjećaju negativne posljedice za zdravlje. Odnosno kako ovi geni utiču na snižavanje ili povisivanje holesterola u krvi.

Iako je potrebno još puno istraživanja s obzirom na složenost funkcionisanja čak 95 gena, naučnici su optimistični, te ističu da je ovo tek prvi, ali veliki korak naprijed prema novim i efikasnijim lijekovima u borbi protiv bolesti srca. Do ovih je rezultata došlo čak 100 naučnika u 17 zemalja, a rezultati su objavljeni u medicinskom magazinu Nature.

Ono što je izuzetno zanimljivo u ovom istrživanju jest činjenica da su naučnici sada bliže razumijevanju kako geni mijenjaju holesterol i lipide, koji dovode do srčanih bolesti.

"Nova otkrića ukazuju na specifične gene kroz koje možemo razumjeti zašto neki ljudi cijeli život imaju normalan nivo holesterola i drugih lipida koji dovode do srčanih bolesti", ističe dr. Christopher O’Donnell iz američkog Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv, koji je učestvovao u istraživanju.

Trenutno se za povišeni holesterol prepisuju lijekovi zvani statini, koji snižavaju holesterol, ali i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ali, u posljednje se vrijeme javljaju rezultati istraživanja koji pokazuju da statini imaju i neke negativne efekte, pa tako prema jednom od njih statini poništavaju efekat "dobrog" holesterola, koji štiti od srčanog udara.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar