Savladajte hronični umor

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ako vam umor ne prolazi poslije dobrog sna, a ne možete ni dugo da spavate, vrlo je vjerovatno da patite od hroničnog umora.

Arhiv / 24sata.info

Riječ je o malaksalosti ne samo tijela već i uma. Jer hroničan umor se ne ispoljava samo fizičkim simptomima, već je udružen sa stresom koji je kod najvećeg broja ljudi posljedica brojnih obaveza, strepnje i neizvjesnosti.
 
Evo nekoliko savjeta kojima možete da pomognete sebi i savladate hroničan umor.

Joga
 
Istraživanja su pokazala da je svaka vrsta rekreacije od pomoći u savladavanju hroničnog umora, ali da su najefikasnije vježbe joge. Nakon šest sedmica vježbanja joge, volonteri u jednoj studiji primijetili su poboljšanje u koncentraciji, energiji i snazi.

Češće pauze
 
Za savladavanje hroničnog umora značajano je da tokom dana pravite češće pauze od obaveza da bi vam se tijelo i um opustili i odmorili, savjetuju psihoterapeuti.

Na spavanje prije ponoći
 
Poželjno je da na spavanje odlazite prije ponoći, jer je to značajno da biste uspostavili dobar ritam budnosti i sna i "naštelovali" tijelo kada je vrijeme za aktivnost, a kada za san.

Voda
 
Uslov da se osjećate odmorno i psihički i fizički je i da pijete dovoljno vode. Dehidriranost utiče na energiju i narušava fizičku snagu. Da biste znali da li pijete dovoljno vode, osnovni pokazatelj je boja urina koja bi trebalo da bude blijedožuta.
 
Popodnevna drijemka
 
Za one koji nemaju dobar san tokom noći savjetuje se da dnevno odrijemaju pola sata. Naravno, nikako ne bi trebalo da se popodne spava duže od 30 minuta, jer to može da poremeti noćni san.

Smršajte
 
Gubitak viška kilograma može, takođe, da pomogne u podizanju nivoa energije. Čak i male promjene u težini od samo kilogram do dva, mogu da poboljšaju raspoloženje i kvalitet života uopšte.

Više povrća
 
Uzrok hroničnog umora nerijetko može da bude posljedica neregulisanog šećera u krvi. Ako rezultati, ipak pokažu da je glikemija u granicama normale, hroničan umor ipak možete da savladate manjim, ali češćim obrocima koji obiluju svježim povrćem, u kojem se nalaze brojni neophodni vitamini i minerali. Za nervni sistem naročito je važan magnezijum, a za snagu željezo i folna kiselina.

 

(NN)

Pošaljite Facebook komentar