Namirnice koje smanjuju znojenje

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ljetne vrućine su sve bliže, a uprkos redovnoj higijeni i korištenju mirisnih kozmetičkih proizvoda naše tijelo se tokom ljeta pretjerano znoji.

Arhiv / 24sata.info

Problem prekomjernog znojenja i neprijatnih mirisa možete riješiti i prirodnim putem, a u nastavku pročitajte koje namirnice i trikovi vam u tome mogu pomoći.
 
Iako u borbi protiv neprijatnih mirisa pomoć najčešće tražimo u kozmetičkim preparatima, bolji efekat postići ćete ukoliko promijenite životne navike. Jedna od njih je i ishrana. Otkrijte koje namirnice najbolje pomažu u smanjenju znojenja.
 
Izbjegavajte kafu, cigarete i alkohol
 
Alkohol proširuje krvne sudove čime se povećava temperatura tijela i pojačava znojenje, dok kofein, i u manjoj mjeri nikotin, ali i previše začinjena hrana, aktiviraju znojne žlijezde. Stoga tokom tropskih vrućina konzumirajte ledenu kafu bez kofeina ili ledeni čaj, a uveče izbjegavajte cigarete i pića sa visokim procentom alkohola.
 
Eterična ulja
 
Eterična ulja čempresa, crnog kima i čajevca bez dodatka hemijskih sredstava mogu da pomognu u uklanjanju ovog, za mnoge jako stresnog problema. Ulje čempresa, naime, ima antibakterijsko i umirujuće djelovanje pa je odličan izbor kod problema sa znojenjem, a čajevac osim što suzbija znojenje nogu pomaže i kod problema s gljivicama i raznim bakterijama i virusima. Ulje crnog kima, takođe, pomaže kod gljivičnih i bakterijskih oboljenja, a nanosi se direktno na kožu te na područje ispod pazuha.
 
Maslinovo ulje
 
Maslinovo ulje naročito tokom ljetne sezone koristite kao jedini dodatak salatama i varivima jer obiluje antioksidansima i lakše se vari od drugih biljnih ulja. Stoga izbjegavajte margarin i suncokretovo ulje kod pripreme jela, na visokim tačkama ključanja jer se oni pretvaraju u štetne sastojke koje tijelo izbacuje u obliku toksina kroz pore kože.
 
Hrana bogata vlaknima
 
Hrana bogata vlaknima poput bobičastog voća, orašastih plodova, lisnatog zelenog povrća i cjelovitih žitarica tokom ljeta trebalo bi da čine 90 odsto sastava dnevnih obroka. Na ovaj način lučenje znojnih žlijezda smanjićete na minimum.
 
Jedite što više ribe
 
Crveno meso zamijenite ribom, a u što većim količinama jedite losos i sardine koje sadrže velike količine kalcijuma koji pomaže kod smanjenja znojenja. Identičlno dejstvo imaju i narandže i brokule, pa neka i ove namirnice budu čest gost na vašoj trpezi.
 
Čajevi
 
Tokom ljetne sezone ispijajte čajeve u što većim količinama kako biste spriječili dehidrataciju organizma, ali i smanjili prekomerno znojenje. Pritom, najbolje je da u što većoj mjeri pijete zeleni čaj, najbolje rano ujutru na prazan želudac, a osim što ćete ga piti, njime možete i ispirati ruke, stopala, ali i pazuh, kako biste uklonili neprijatne mirise, te smanjili znojenje.
 
Jabukovo sirće
 
Konzumiranje jabukovog sirćeta pomoći će vam da održite vitku figuru i izbacite toksine iz organizma, a ono vam može pomoći i da umanjite lučenje lojnih žlijezda. Pomiješajte 10 ml jabukovog sirćeta i 20 ml vode, a dobijenu mješavinu pijte svakog jutra na prazan želudac, pola sata prije doručka. Sigurni smo, rezultati neće izostati.
 
 

(24sata.info / NN)

Pošaljite Facebook komentar