Izaberi život – Pobijedi stid – Uradi PAPA test

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u sklopu svojih aktivnosti, a s ciljem obilježavanja Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića maternice, i ove godine organizuje akciju i kampanju posvećenu edukaciji i prevenciji karcinoma grlića maternice – Izaberi život – Pobijedi stid – Uradi PAPA test.

Arhiv / 24sata.info

Cilj ovih aktivnosti je da se još jednom apeluje na žensku populaciju da razmišlja o svom reproduktivnom zdravlju te u toku godine odvoje dan kada će posjetiti svog ljekara i uraditi kontrolni ginekološki pregled sa PAPA testom.
 
Evropska asocijacija za borbu protiv cervikalnog karcinoma (European Cervical Cancer Association ECCA) pokrenula je inicijativu za Evropsku sedmicu prevencije karcinoma grlića maternice još 2007. godine i od tada se ona obilježava u posljednoj sedmici januara svake godine.
 
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), karcinom grlića maternice drugi je najčešći karcinom kod žena mlađih od 45 godina i treći vodeći uzrok smrti žena, nakon raka dojke i pluća, navodi se u saopćenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
 
Karcinom grlića maternice smatra se bolešću koja se može izliječiti, ali zbog neredovnih ginekoloških pregleda, neadekvatne terapije i zanemarivanja svog tijela i zdravlja, ova maligna bolest bilježi značajnu stopu smrtnosti.
 
Rizične grupe osoba su žene koje su seksualnu aktivnost započele u ranoj mladosti (prije 16-te godine), brojni seksualni partneri, odnosi sa muškarcem koji ima HPV infekciju, odsustvo normalnog imunog odgovora, dugotrajno uzimanje oralnih kontraceptiva, žene koje su ranije liječene zbog CIN2 i CIN3, te neredovni ginekološki pregledi, navodi se.
 
 „Zlatni standard“ u borbi protiv karcinoma grlića maternice je redovan, bezbolan ginekološki pregled tokom kojeg se uzima bris sa grlića maternice (PAPA test) te vakcinacija protiv Humanog papilloma virusa (HPV) za adolescentice.
 
Redovni pregledi imaju za cilj da se promjene na grliću maternice otkriju rano, prije nego što prerastu u karcinom i kada mogu na vrijeme da se otklone.
 
Nakon dva uzastopna negativna PAPA testa, tj. uredna nalaza, pregledi bi se trebali raditi svake tri godine.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar