Obilježavanje "Movembera" u Banjaluci: Sve više oboljelih od karcinoma testisa i prostate

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Karcinom testisa najčešće se javlja kod muškaraca starosti između 20 i 40 godine, a od karcinoma prostate, jednog od najčešćih karcinoma u muškoj populaciji oboljeva starija populacija, starija od 65 godina, a u svijetu, kao i u BiH bilježi se sve veći broj oboljelih.

Ilustracija / 24sata.info

Danas je u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) u Banjaluci povodom "Movembera" odnosno obilježavanja mjeseca novembra kao mjeseca borbe protiv karcinoma testisa i karcinoma prostate i u cilju podizanja svijesti o ovim oboljenjima, organizovana konferencija za novinare sa ciljem ukazivanja na važnost ranog otkrivanja ovih bolesti.

Slobodan Hajder, specijalista urolog pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove UKC RS-a ukazao je da tumor testisa ima veliki uticaj na muško reproduktivno zdravlje obzirom da je kod oboljelih nakon operativnog zahvata često potrebna radio i hemio terapija koje ugoržavaju reproduktivne mogućnosti.

"Apelovao bih na pacijente i kolega da o tome razmišljamo prije operacije i početka onkološkog tremana da se izvrši zamrzavanje sperme, ali i da se razmišlja o estetskim momentima koji su pacijentima bitni, jer se ugradnja implantata može izvršiti tokom operacije odstranjivanja testisa", rekao je Hajder navodeći da se ugradnja implantata, proteze može uraditi pri istoj operaciji.

On je ukazao da je neophodno da se muškarci u slučaju simptoma kao što su bolne kvržice ili otok testisa, bolovi u donjem dijelu stomaka i leđa jave urologu.

Stručnjaci su naglasili da se tumor testisa može uspješno liječiti, a način liječenja zavisi od stadijuma i vrste tumora.

U UKC RS-a kažu da su slučajevi karcinoma testisa mnogo češći nego prije 20 godina i da svakog mjeseca imaju između pet i deset novih pacijenata na različitom stadijumu karcinoma.

"U evropskim zemljama primjetan je drastičan porast broja oboljelih u odnosu na prije 40 godina, a kao razlozi za to navode se konzumiranje aditiva u ishrani, hrane koja je u plastici, te namirnica životinjskog porijekla", kazala je Radmila Rašeta, specijalista onkolog iz Klinike za onkologiju UKC RS-a.

Govoreći o karcinomu prostate ona je istakla da su simptomi ove bolesti poremećaji mokrenja, bolovi u kostima, a da bolest najčešće pogađa mušrace stare od 70 do 75 godina.

Aleksandar Jovanović,  pacijent UKC RS-a rekao je da smatra da oboljeli treba da govore o tumoru testisa, navodeći da ga poznanici često pitaju zašto govori o tome kroz šta je prošao.

"Ne mislim da je bolest sramota. Svi treba da čuju kako to izgleda i reaguju na vrijeme i odu kod urologa", rekao je Jovanović.

U njegovom slučaju bolest je otkrivena na vrijeme i nakon operacije brzo se vratio normalnom životu

  Filip Jakovljević iz udruženja "Superbrke" istakao je ove godine skupljaju novac za "brkin fond" iz kojeg će pomoći obojelim Branislavu Babiću i Aleksandru Pudaru.

Od 1. novembra počeli su sa obilježavanjem "Movembra" odnosno prakse da tokom novembra muškarci puštaju bradu, a na kraju novembra brade briju i ostavljaju brkove kako bi reprezentovali karakter muškarca.

U cilju sakupljanja novca "Superbrke" prodaju majice i maske za mobilne telefone sa motivima brkova, a na kraju mjeseca organizovaće i završnu zabavu u Banjaluci na kojoj će birati "najboljeg brku". Naglasio je da je svijest o ovim bolestima na veoma niskom nivou.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar