Pretjerana higijena: Prevelika čistoća šteti dobrom zdravlju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Prevelika čistoća šteti dobrom zdravlju, ustanovila je međunarodna grupa naučnika nakon eksperimenta čiji je cilj bio da se utvrdi veza između pretjerane higijene i bolesti.

Sredstva za čišćenje / ilustracija

Istraživanje, koje su naučnici proveli na tri grupe prasića koje su stavili u različite sredine, pokazalo je da suviše sterilna sredina može da spriječi razvoj odbrambenih mehanizama organizma protiv određenih bolesti.

Prva grupa prasića je živjela na uobičajen način, slobodna da se napolju prlja, druga je živjela normalno, ali nije smjela da izlazi napolje, dok je treća živjela izolovano i primala antibiotike.

Kada je provjerena crijevna flora prasića ustanovljeno je sljedeće: prva grupa prasića je imala crijevnu floru bogatiju "laktobacilima", bakterijama poznatim po stvaranju barijere za druge patogene bakterije.

Radi se o prvom naučnom istraživanju kojim je utvrđena veza između pretjerane higijene i bolesti, o kojoj se često govori.

Naučnici su već dugo sumnjali da prevelika higijena podstiče pojavu alergija ili patologija kao što je Kronova bolest. Ovaj eksperiment je to i dokazao.

Bez pristupa određenim bakterijama, ni ljudski organizam ne može da stvara imunološku odbranu protiv određenih patologija.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar