Njemački dvorac koji neki obožavaju, a drugi odlaze razočarani

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Jedan od najljepših dvoraca u Njemačkoj zasigurno je dvorac "Schloss Moyland" u Bedburgu-Hau, koji je ujedno i muzej savremene umjetnosti te jedna od najvažnijih neogotičkih građevina u tom kraju Njemačke. Ime dolazi od riječi "mooiland", koja označava prekrasnu građevinu.

Foto: Screenshot - 24sata.info

Muzej je ponajprije posvećen djelima Jozefa Bojsa, jednog od najvećih njemačkih umjetnika 20. vijeka. Njemački umjetnik, teoretičar umjetnosti, kipar i slikar uticao je na čitav niz savremenih njemačkih i svjetskih umjetnika, između ostalih i Anselma Kifera.

Oni koji očekuju oružje i tipični enterijer dvorca mogli bi ostati iznenađeni ili razočarani jer će ih dočekati modernija umjetnička djela, ali u posebnom prostoru razgledati se može i kolekcija slika iz 19. vijeka.

U Schloss Moyland dolaze obožavaoci velikog umjetnika, ali i oni koje zanima arhitektura ili uživaju u lijepoj prirodi.

Botanički vrt s raznolikim biljem i cvijećem te park koji se može istražiti biciklom. Penjanje do vrha tornja dvorca nagrađuje se spektakularnim pogledom na okolinu. Na terasi kafića i restorana snagu je najbolje vratiti malim zalogajima ili kafom, piše Punkufer.hr.

 

( NN)
Pošaljite Facebook komentar