Kineska svemirska laboratorija izgorjela tokom povratka na Zemlju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kineska svemirska laboratorija Tiangong-2 završila je gotovo trogodišnju misiju u petak izgorjevši tokom kontroliranog povratka u atmosferu Zemlje iznad južnog dijela Tihog okeana.

Ilustracija / 24sata.info

Većina letjelice duge 10,4 metara uništena je tokom ulaska u atmosferu, a manji komadi pali su u "sigurno područje" u južnom dijelu Tihog oceana, prenio je Kineski narodni list pozivajući se na kinesku svemirsku agenciju.

Tiangong-2, što znači "Nebeska palača" težak 8,6 tona, lansiran je u septembar 2016. i manji je prethodnik kineske svemirske stanice planirane za 2022.

Dva kineska astronauta živjela su na letjelici više od 29 dana u 2016. što je najduži let s ljudskom posadom u kineskoj historiji.

Osim što je testirao mogućnost života u laboratoriji Tiangong-2, bio je testni poligon za sisteme za pristajanje i punjenje goriva kao i druge operacije održavanja potrebne na budućoj svemirskoj stanici.

Prva kineska svemirska laboratorija Tiangong-1 u atmosferu Zemlje vratila se u aprilu 2018., također iznad južnog dijela Tihog okeana.

(FENA)
Pošaljite Facebook komentar