VIDEO / ESA snimila plavu razgranatu strukturu na Marsu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Letjelica ExoMars Trace Gas Orbiter Evropske svemirske agencije (ESA), koja je lansirana 2016. godine, upravo je na Zemlju poslala najnovije spektakularne slike površine Marsa.

Foto: ESA

Naime, Orbiter može snimati Crveni planet u 3D-u te nam iz orbite planeta šalje zaista upečatljive fotografije, piše Science Alert.
 
Među zadnjim slikama, pojavila se i ovaj snimak površine nama udaljenog planeta na kojoj se vidi plava, razgranata struktura koja podsjeća na neko dlakavo stvorenje sa stotinu pipaka.
 
Ali, zapravo se radi o tehnici snimanja, odnosno o obojenom prikazu staza stotina ili čak hiljadu malih marsovskih pijavica, takozvanih "prašnjavih đavola" (eng. dust devil), koji su u određenom periodu harali područjem Terra Sabaea.
 
Ovaj snimak, koji je snimljen 8. februara 2019. godine zapravo je kompozitni prikaz u kojem je naglašena plava boja. U stvarnosti, tragovi pijavica imaju tamno crvenu boju, piše ESA.
 
Na drugoj, stereoskopskoj fotografiji, vidimo još tragova pijavica u plavoj boji, no sada su nam potrebne crveno-plave stereo 3D naočale kako bismo mogli u cijelosti uživati u ovom prizoru. Tragovi prašnjavih đavola vidljivi su u unutrašnjem dijelu kratera Green, koji se nalazi na području Noachis Terra.
 
Stereoskopija je slika koja prikazuje neki prostor u tri dimenzije, odnosno stvara iluziju dubine.
 
Pijavice, odnosno vrtlozi vazduha, uobičajena su pojava na Marsu. Mogu biti i do pedeset puta šire i deset puta veće od takvih vrtloga vazduha koji se formiraju na Zemlji.
 
Ponekad pijavice prođu preko rovera poslanih na Mars i očiste im solarne panele omogućavajući tako bolju snabdijevanje električnom energijom.

(Index.hr)
Pošaljite Facebook komentar