Počela nova trka za osvajanje Mjeseca

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Počela je nova trka za osvajanje Mjeseca, a kandidati i suparnici su SAD, Kina i Rusija, procjenjuju u "Roskosmosu".

ilustracija/ 24sata.info

Amerika se vraća na površinu Mjeseca i to će se dogoditi ranije nego što očekujete, najavio je direktor Nase Jim Bridenstine.

Kina je nedavno na tamnu stranu Mjeseca spustila svemirsku sondu - po prvi put u istoriji čovječanstva.

Ruska svemirska agencija najavljuje da će svoj koncept osvajanja Mjeseca predstaviti do proljeća 2019. godine.

Letovi na Mjesec su vrlo skupi - NASA nikada nije toliko trošila kao tokom prvih godina 13-godišnjeg programa "Apolo", koji se završio spuštanjem ljudi na taj Zemljin stelit.

Razlozi za osvajanje Mjeseca su različiti - on je kosmodrom za ekspedicije na Mars. To su "vrata" za istraživanje udaljenijih dijelova svemira.

U UN je 1979. godine usvojen sporazum prema kome su Mjesec i njegove rude "zajednička baština čovječanstva" i tamo niko ne može da objavi svoj suverenitet.

Problem je u tome što ni Rusija ni SAD ni Kina nisu ratifikovale taj sporazum pa ga i ne moraju poštovati.

Naravno, veoma su važni i resursi na Mjescu poput izotopa "helijum-3", koji je na Zemlji rijedak. Njegove rezerve na Mjesecu mogu da opskrbljuju čovječanstvo energijom za najmanje 250 godina.

Direktor Indijske organizacije za svemirska istraživanja Kailasavadivo Sivan ističe da će "zemlje koje budu mogle ovaj izvor energije da prebacuju sa Mjeseca na Zemlju kontrolisati čitav (helijumski) proces", navode naučni portali.

Postoji mogućnost da Međunarodna svemirska stanica 2024. godine prestane da radi u današnjem obliku.

NASA već ima planove da se prebaci na orbitu oko Mjeseca i na Mjesec, a da novu Međunarodnu svemirsku stanicu iznajmljuje privatnim firmama, naveo je Sputnjik.

Kinezi planiraju da 2020. godine lansiraju svoju stanicu, pa Rusiji preostaje samo ili da i sama šalje ljude i sonde na Mjesec ili da ostane van igre.

(NN)
Pošaljite Facebook komentar