Ogroman ledeni brijeg prijeti da se odvoji od Antarktika

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ledeni brijeg, dva puta veći od New Yorka , prijeti da se odvoji od Antarktika, kažu stručnjaci NASA- e i ističu da će to biti najveće odvajanje od kada naučnici prate to područje, od 1915. godine.

Foto: 24sata.info

NASA je saopštila da se od 2012. godine pukotina povećava brzinom od oko četiri kilometra godišnje, a kako prenosi Independent, ledeni brijeg spreman je da se odvoji od ledenog spruda Brunt na Antarktiku.

Ta pukotina na sjeveru, kako se objašnjava, mogla bi se uskoro sresti sa još jednom - takozvanom pukotinom Noći vještica, koja je otkrivena u oktobru 2016. godine, i koja raste ka istoku od McDonaldovog ledenog nabora.

Naučnik NASA- e  Cris Shuman rekao je za Independent da je ledeni breg koji iznosi oko 1.700 kvadratnih kilometara, peti najveći ledeni brijeg koji trenutno prati Nacionalni ledeni centar u Merilendu.

"Ono što ovo pokreće je prirodni, dugoročni protok leda sa rubova Antarktika, tako da led koji napreduje počinje da pluta na moru (u ovom slučaju Vedelovom moru, formirajući ledeni sprud Brunt)", objašnjava Shuman.

(NN)
Pošaljite Facebook komentar