Anksioznost, manjak samopouzdanja i pad imuniteta posljedice su apstinencije od seksa

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Seks utječe na psihičko i fizičko zdravlje ljudi, a apstinencija od seksa teško pada i muškarcima i ženama. Ponekad je neminovna, a rezultirat će anksioznošću, lošim raspoloženjem, manjkom sapouzdanja i samopoštovanja te padom imuniteta.

Ilustracija / 24sata.info

Tokom seksa u ljudskom organizmu dolazi do oslobađanja endorfina, serotonina i oksitocina koji pomažu da se osjećate bolje i opuštenije, a stručnjaci upozoravaju da će apstinencija od seksa rezultirati anksioznošću i lošim raspoloženjem. Osim toga, neredovni seksualni odnosi rezultiraju i manjkom samopouzdanja i samopoštovanja.

"Apstinencija od seksa može dovesti do manjka samopouzdanja i samopoštovanja, jer ako nema seksa nema ni oksitocina niti drugih hormona zbog kojih ćemo se osjećati poželjno i atraktivno", pojasnio je psiholog Les Parrott.

Ipak, ističe da je seks samo jedan od izraza intimnosti i bliskosti te da će lubljenje, držanje za ruke i davanje komplimenata pomoći da ostanete povezani s partnerom tokom perioda apstinencije.

Seksualni odnosi poboljšvaju imunitet. Istraživači iz Pennsylvanije otkrili su da osobe koje imaju seksualne osobe bar jednom sedmično imaju 30 posto više antitijela u organizmu u poređenju sa osobama koje imaju neredovan seksualni život ili apstiniraju od seksa.

Brojna istraživanja pokazala su da redovni seksualni odnosi smanju rizik od raka prostate za 20 posto, stoga tokom apstinencije muškarci moraju biti naročito oprezni.

(Klix.ba)
Pošaljite Facebook komentar