Odluka Vijeća za elektronske medije: Kanađanin smije javno crtati penisom

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Vijeće za elektronske medije donijelo je odluku o muškarcu koji je kao svoj talent na Novoj TV predstavio slikanje penisom. Emitiranje njegovog performansa, kažu u Vijeću, nije protivno odredbama Zakona o elektronskim medijima.

Foto: Screenshot

- Vijeće za elektronske medije donijelo je odluku da u slučaju sadržaja emitiranog u sklopu talent šoua "Supertalent", koji se odnosi na nastup Brenta Reja Fresera (Brent Ray Frasera), nije bilo povrede Zakona o elektronskim medijima, kao ni Pravilnika o zaštiti maloljetnika u elektronskim medijima.

Naime, agencija za elektronske medije zaprimila je više pritužbi građana na sadržaj emitiran dana 30. septembra u sklopu talent šoua "Supertalent", koji se prikazuje na kanalu Nova TV. Sve pritužbe su se odnosile na nastup takmičara Brenta Reja Fresera. Podnosioci pritužbi smatraju da se radi o neprimjerenom sadržaju koji bi mogao narušiti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika, prenosi Index.

Vijeće je svoju odluku donijelo nakon što su stručne službe Agencije za elektronske medije analizirale predmetni sadržaj i utvrdile da je nakladnik programskom oznakom, zvučnim upozorenjem „Program koji slijedi nije primjeren za osobe mlađe od 12 godina" i kasnovečernjim terminom emitiranja (od 22.24 do 22.32 sata) poduzeo sve raspoložive mjere da maloljetnici u području prijenosa neće gledati sporni sadržaj. Montažom kadrova i kompjuterskom animacijom u postprodukciji izbjegnuto je eksplicitno prikazivanje spolnih organa. Usto, Nova TV d.d. predmetni sadržaj nije reprizirala niti u jednom drugom terminu - kažu iz Vijeća.


(24sata.info)
Pošaljite Facebook komentar