FOTO: Kanjon Matka, prirodno čudo i raj za avanturiste

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Matka, uzani kanjon donjeg toka rijeke Treske, smješten 15 kilometara sjeverozapadno od Skoplja, jedna je od najpopularnijih avanturističkih destinacija na otvorenom u Makedoniji, u čijoj blizini se nalaze brojni živopisni srednjovjekovni manastiri, pećine, šume i zelene doline koje sve više privlače domaćih i stranih turista, piše Anadolu Agency (AA).

Foto: AA

Kanjon je okružen planinarskim vrhovima iznad 1.000 metara, šumom, zelenim dolinima i pašnjacima. Područje karakteriše čist zrak, bogata flora i fauna, tople zime i umjerena ljeta, što ovaj predio čini jednim od najljepših makedonskih bisera.
 
Kanjon se prostire na oko 5.000 hektara i stanište je raznih biljaka i životinja, od kojih su neke endemske vrste za ovo područje.
 
Oko 20 posto biljnog života može se naći samo u ovom kanjonu, koji je također stanište 77 endemskih vrsta leptira. Pećine kanjona nastanjuje i velika zajednica slijepih miševa.
 
Vozeći se brodićem ili kajakom kroz kanjon posjetioci mogu uživati u nesvakidašnjem prirodnom okruženju, mirisu biljaka i cvrkutu brojnih ptica koje tamo žive.
 
Zahvaljujući dobrom položaju u blizini Skoplja, kanjon privlači lokalno stanovništvo, ali i turiste iz čitavog svijeta, posebno one avanturističkog duha. 
 
Kanjon Matka je i najbolje planinarsko područje Makedonije, a odlikuju ga dvije okomite jame, koje se spuštaju u dubinu od 35 metara i pravi su izazov za alpiniste.
 
Kajakarenje na rijeci Treski je takođe popularan sport, kao i ribolov i plivanje. Rijeka je poznata po uređenoj stazi za treninge i takmičenja u kajaku.
 
Posebnu pažnju privlače i pećine, kojih na tom području ima deset, a od kojih je najkraća dužine 20 metara, a najduža 176 metara.
 
Najpoznatija među pećinama je Vrelo, koja je nominovana na takmičenju novih Sedam svjetskih čuda i došla je do polufinala. Aktuelna dubina nije definisana, ali se pretpostavlja da je veća od 330 metara i time se pećina Vrelo računa kao najdublja podvodna pećina u Evropi.

 

(aa)
Pošaljite Facebook komentar