Danska "kopira" Island: Planiraju izjednačiti plate muškaraca i žena

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Danska namjerava donijeti zakon, kao što je to početkom januara uradio Island, prema kojem bi muškarci i žene u toj zemlji morali biti jednako plaćeni za posao koji obavljaju.

Ilustracija / 24sata.info

Dennis Kristensen, direktor Agencije za državnu službu, izjavio je da danska vlada planira, poput Islanda, provoditi politiku jednakog plaćanja radnika.

Istakao je da je konačno došlo vrijeme da i u Danskoj muškarci i žene budu jednako plaćeni za posao koji rade.

Island je, usvojivši novi zakon u parlamentu u kojem su 50 posto zastupnika žene, postao prva država na svijetu u kojoj muškarci i žene moraju biti jednako plaćeni.

Prema novom zakonu, kompanije i vladine institucije koje imaju više od 25 zaposlenih morat će provoditi politiku jednakog plaćanja radnika, a one organizacije kod kojih se ustanove nepravilnosti, morat će platiti kaznu.

Novim zakonom na Islandu, nejednake plate postaju protuzakonite. Zakon je podržala i vladajuća koalicija, sačinjena od stranaka desnog centra, ali i opozicija.

Prema Svjetskom ekonomskom forumu (WEF), Island je već devet godina zaredom prva zemlja na ljestvici zemalja prema jednakosti spolova. Danska zauzima 14. mjesto.


(AA)
Pošaljite Facebook komentar