"Mi smo Titovi, a Tito je...": Josip Broz je bio pravoslavac?

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Historičar i publicista Pera Simić, jedan od aktera serijala o "Titu" koji ovih dana tuče sve rekorde gledanosti na hrvatskoj televiziji, tvrdi da je Josip Broz sa 26 godina primio pravoslavlje.


Svoje sumnje Simić objašnjava vjenčanjem Josipa Broza sa svojom prvom ženom Pelagijom Belousovom u pravoslavnoj crkvi 1918. godine.

"Dio Rusije u kome se Tito nalazio do 1920. godine bio je pod kontrolom belogardejaca i generala Kolčaka. Jedino mjesto gdje se mogao vjenčati na toj teritoriji bila je pravoslavna crkva", kaže za list "Alo" Simić, koji veži za jednog od najboljih poznavalaca Titove biografije.

Prema njegovim riječima, duboku religioznost Josipa Broza dokazuje i spomenik koji je u mjestu Veliko Trojstvo kod Bjelovara podigao kćerki Zlatici, koja je umrla sa dvije, i sinu Hinku, koji je preminuo sedmicu dana nakon rođenja. Na spomeniku se nalazi veliki krst i tekst iz koga se vidi duboka religioznost roditelja. Simić, ipak, smatra da Tito nije mnogo mario za religiju, ali da na nju nije bio "gadljiv" ako ju je mogao staviti u službu svojih ličnih interesa.

"Njegova vjera je bila njegova lična ambicija. Zato imam rezervu prema priči da je zbog prijateljstva sa Hamdijom Jusufspahićem pred kraj života naginjao ka islamu. Tito nije imao velike prijatelje", zaključuje Simić.

Titov unuk Joška kaže da ne zna puno o ruskoj epizodi iz života svog djeda i navodi da je "skeptičan" prema serijalu koji se prikazuje u Hrvatskoj.

"Nas iz porodice, bar ovog dijela koji živi u Srbiji, niko nije konsultovao prilikom njenog snimanja, tako da moram priznati da sam pomalo skeptičan povodom nje", kaže Broz.

(24sata.info)
Pošaljite Facebook komentar