VIDEO: Mimoza Studenica “virtuoz” na papiru

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Mimoza Studenica, dizajnerka iz Prištine, prva je na Kosovu koja radi slike tehnikom poznatom kao “Papirni filigran”. Na njenim slikama su likovi poznatih svjetskih umjetnika poput Marilyn Monroe, Micka Jaggera, Davida Bowiea, The Beatelsa, kao i mnogo drugih različitih ženskih likova, a i sitnica iz svakodnevnog života.

VIDEO / Foto: AA

Tehnika "Papirni filigran” nastalaje prije više stotina godina, kada su umjetnici otkrili da uske trake od papira mogu da se valjaju i rolaju, a da zatim raspoređene po svojim ivicama formiraju prelijep dizajn.
 
Mimoza je najprije počela da pravi papirne kolaže, a potom je, želeći da obogati svoje znanje, pretraživala po internetu i otkrila tehniku "Papirni filigran". Prije tri godine, putem interneta je kontaktirala jednu Brazilijanku, koja joj je objasnila osnove te tehnike.
 
Ona u svom radu koristi hamer papir u boji, koji sječe na trake i oblikuje u rolne, različitih veličina, a potom ih lijepi na pozadinu od tkanine. 
 
"Kupim papir, isječem ga na mašini za precizno sečenje papira širine 1 ili 2 centimetra, koliko želim. Onda na platnu iscrtam konture crteža. Potom konture popunjavam rolnicama, koje pravim uz pomoć čačkalice. Lijepim sa tutkalom, namažem, malo stegnem i stavljam. Platno obično treba da je položeno, ali u ovom slučaju kada su konture skoro popunjene može da stoji i pravo", objašnjava nam postupak rada Mimoza Studenica.
 
Njen prvi rad je bio papagaj, koji ima mnogo različitih boja i adekvatan je za ovu tehniku. Kada su u pitanju ljudski likovi, dodaje Mimoza, treba malo više pažnje za izradu očiju i usta.
 
"Naprimjer, kod Marilyn Monroe morala sam da popravljam zube, jer sam njen karakter izgubila. Napravila sam joj zube mnogo male i djelovala je starije. Skinula sam ih, mada je to dosta veliki problem i onda sam ih uradila po drugi put", kaže ona.
 
U zavisnosti od veličine slike i koliko se platno puni, za izradu jedne slike potrebno je do dvije nedjelje intezivnog rada, što podrazumijeva najmanje četiri sata dnevno.
 
Mimoza je nedavno u Galeriji Ministarstva kulture u Prištini imala prvu samostalnu izložbu pod nazivom “Gradske priče umotane u rolne", na kojoj je bilo izloženo 37 njenih radova na kojima je intenzivno radila predhodne tri godine.
 
"Ja nisam razmišljala o izložbi. Ovo sam radila za svoju dušu, ali otvoren je konkurs za izložbe i riješila sam da konkurišem. Svi su bili iznenađeni tehnikom, jer kod nas nisu naišli na ovu vrstu tehnike", kaže Mimoza.
 
Izložba je pobrala brojne pozitivne kritike među ljudima iz svijeta umjetnosti i građanima na Kosovu.
 
Mimoza savjetuje mlade na Kosovu da ne gube vrijeme sjedeći po kafićima, nego da istražuju po internetu i da rade na sebi, dok zvaničnicima poručuje da sarađuju međusobno, a ne da gledaju samo sopstvene interese.
 
"Umjetnost nije politika i treba da se sarađuje. Nažalost politike ima svuda, ima velikog uticaja i stvaraju se barijere. Kada mlade generacije duži period nemaju uspjeha, to dovodi do razočarenja", kaže ona.
 
Mimoza Studenica, međutim, naglašava da na Kosovu ima jako mnogo talentovanih ljudi, ali oni moraju da se ohrabre i da ljudi unutar Kosova treba da se pomažu međusobno kako bi mogli stići do Evrope.
 
"Niko nam nije kriv, dok mi sami ne regulišemo naše poslove. Sami treba da uredimo poslove kako bismo nešto postigli, kako u kulturi, tako i u bilo kojoj drugoj oblasti", zaključuje Studenica.

 

(AA)
Pošaljite Facebook komentar