VIDEO: "Čovjek-drvo" izliječen poslije 16 operacija

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Bangladešanin Abul Bajandar, koji je dospio na naslovne strane svjetskih medija zbog izuzetno rijetkog genetskog kožnog poremećaja, operiran je 16 puta.

Foto: Agencije

Doktori, konačno, smatraju da su ga izliječili.

Bajandar je nazvan „čovjekom-drvetom“ zbog velikih drvenastih izraslina na njegovoj koži, uzrokovanih izuzetno rijetkim nasljednim genetskim poremećajem Epidermodysplasia verruciformis, također poznatim i kao Levandovski-Luc displazija.

Doktori su u Medicinskom centru u Daki počeli s tretmanima i operacijama prije godinu, a do sada su odstranili pet kilograma izraslina s njegove kože.

Ukoliko izrasline ne počnu ponovo da izbijaju, Bajandar će biti prvi zabilježni slučaj izliječenja ovog rijetkog oboljenja.

- Nisam mislio da ću ikada više moći da držim svoju djecu u rukama. Sada se osjećam mnogo bolje. Mogu da držim svoju kćerku u krilu i da se igram sa njom. Ne mogu da dočekam da se vratim kući - kaže Bajandar.

Doktorka plastične hirurgije Samantha Lal Sen opisala je Bajandarov oporavak kao „nevjerovatnu prekretnicu u historiji medicinske nauke“, dodajući da su se njegove šake i stopala skoro potpuno oporavili.

- Operirali smo ga 16 puta. Šake i stopala su sada skoro potpuno u redu. Otpustit ćemo ga u narednih 30 dana, ali će biti podvgrnut zahvatima još nekoliko puta, da bismo mu usavršili oblik šaka - istakla je Lal Sen, prenosi Avaz.(24sata.info)
Pošaljite Facebook komentar