Geni su čudo: Đoković je "pljunuti" čukundeda koji je prije 100 godina živio u Americi i zvao se Novak!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U Jasenovom polju, blizu Nikšića, nalazi se kuća Novakovih predaka. Radonja Đoković priča o svom ocu, prvom Novaku Đokoviću, koji je živio u Americi, ali i ratovao u balkanskim ratovima.

Novak Đoković je "pljunuti" čukundeda / kurir

U Jasenovom polju pokraj Nikšića žive preci najpoznatijeg Srbina na planeti - Novaka Đokovića - i njegovog davnog imenjaka, s kojim teniser ne djeli samo ime, nego i fizionomiju!

Đokovići potiču sa Čeva na Cetinju, odakle je njegov prvi predak Đoko Damjanović, nakon ubistva turskog age u jednom od obračuna s Turcima, prebjegao u Nikšić.

U ovim krajevima linija predačke krvi i porodičnog duha čuva se u imenima od pretka Đoke, po kome su nastali Đokovići. Prvi Novak Đoković bio je unuk deda Đoke, a sad u Jasenovom polju živi njegov sin, deda Radonja (85).

- Moj otac Novak Đoković je 1905. iz Jasenovog polja otišao u Čikago. Dva puta se vraćao kako bi se borio sa svojom braćom – jednom na Skadru i u balkanskim ratovima, drugi put na Solunskom frontu. U tuđini su mu govorili da ne ide, da će uzalud izgubiti glavu, da domovine nema tamo gdje hljeba nema, ali on je želio da pomogne svojima. Poslije Solunskog fronta riješio je da ostane u Jasenovom polju, gdje je postao sudija porotnik - kaže deda Radonja.

Sjeća se kako je 1941. s Kosova, pod naletom Šiptara, u kuću njegovog oca došao Novakov pradeda Neđeljko s porodicom. Po prestanku rata, nakon deset godina, Đokovići se vraćaju na Kosovo, gdje se Novakov deda Vladimir zaposlio u rudniku “Trepča” i zasnovao porodicu. Tri decenije kasnije Đokovići se sele u Beograd, gdje je Vladimir kao predstavnik firme “Tehnopromet” za Kosovo i Metohiju od firme dobio stan.

Vladimirov sin Srđan Đoković u braku sa Dijanom dobio je tri sina – Đorđa, Marka i Novaka, najboljeg tenisera svijeta.

Deda Radonja, ipak, nije siguran da li je Novak dobio ime po njegovom ocu:

- Ali ima logike. Novakov pradjeda i deda, Neđeljko i Vladimir, puno su voljeli mog oca. On je bio jedan od najuglednijih Đokovića, veliki ratnik i dobar čovjek. Bio je zapažen i po poštenju i po ugledu i po imenu.

Deda Radonja, iako nije uspio da pod stare dane ovlada pravilima tenisa, kaže da prati gotovo svaki Novakov meč i da je jako ponosan, jer to je “ugled za svijet, a ne za porodicu“.

(24sata.info)
Pošaljite Facebook komentar