FOTO: Dino Dvornik dobio skulpturu u Tematskom parku rock'n'rolla u Zagrebu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Tematski park Rock'n'Rolla u središtu Zagrebu dobio je skulpturu još jednog muzičkog velikana. Dino Dvornik prvi je domaći muzičar koji se našao među svjetskim zvijezdama koje su obilježile eru rock and rolla.

Foto: AA

Skulptura hrvatskog kralja funka Dinu Dvornika predstavlja u sjedećem položaju, sa cilindrom na glavi, u jarko crvenom odijelu kakvo je nosio u vrijeme snimanja spota za pjesmu „Hipnotiziran“.Upravo je Dvornik dobio priliku postati prvi domaći izvođač koji će oplemeniti dvorište u kojem je proteklih godina postavljeno 11 skulptura svjetskih velikana rock muzike.

Uz biste Jimmya Hendrixa, Johna Lennona, Davida Bowieja i Amy Winehouse, u parku se nalazi i pjesnik Nick Cave, gitarist Jack White, Joe Strummer, a na zidnom reljefu u prirodnoj veličini pozira ekipa iz sastava Ramones.

Dvornikova skulptura izazvala je veliku pažnju javnosti, tako da prolaznici od jutra svraćaju kako bi se fotografirali pored kralja funka, ali i sa ostalima iz tematskog parka.

Autor skulpture, koja je službeno postavljena 29. rujna, zagrebački je akademski kipar Tomislav Heršak.Dino Dvornik za života je dobio četiri nagrade Porin, a posthumno, nakon iznenadne smrti 2008. godine, nagrađen je sa još osam.

Smatra ga se pionirom funk zvuka u Hrvatskoj, a njegovi eksperimenti sa elektronikom, kasnije i sa tradicionalnim napjevima, postali su popularni za Dvornikova života u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji Balkana.

Rođen je u Splitu 20. kolovoza 1964, a preminuo u Zagrebu 7. rujna 2008. Bio je glazbenik, pjevač, skladatelj, tekstopisac i glumac, a smatra ga se i jednim od najvećih predstavnika hrvatske glazbene umjetnosti.

Poznat je bio po izvornoj mješavini različitih glazbenih žanrova, unikatnoj i ekscentričnoj scenskoj pojavi, energičnim nastupima, izvrsnim plesnim pokretima te izraženim vokalnim sposobnostima.

Dino Dvornik je sin poznatog glumca Borisa Dvornika, koji je preminuo u ožujku 2008. godine.


(AA)
Pošaljite Facebook komentar