Na aukciji pisma i pramen kose Alexandera Hamiltona

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Zahvaljujući uspjehu biografskoga broadwayskog mjuzikla "Hamilton", koji je osvojio najviše nominacija za nagradu Tony u historiji Broadwaya, njih 16, Pulitzerovu nagradu i nagradu Grammy, zanimanje za historijske dokumente i memorabiliju bit će iznimno veliko, smatraju u Sotheby'su, očekujući da će originalni rukopisi premašiti početnu cijenu.

Foto: 24sata.info

Među ponuđenim predmetima su ljubavna pisma koja je Hamilton pisao supruzi Elizi. Očekuje se da bi mogla postići cijenu od 15.000 do 20.000 dolara, prenosi Hina.

Za one koji bi željeli kupiti nešto ličnije, Sotheby's nudi pramen Hamiltonove kose uz Elizino pismo koje bi također moglo postići cijenu od 25.000 dolara.

Alexander Hamilton rođen je na današnji dan, 1755. godine. Bio je prvi ministar finansija u historiji SAD-a s naslovom sekretara riznice. Svoju je funkciju smatrao premijerskom.

Bio je jedan od najvećih pobornika ustava iz 1787. čija mu je ratifikacija bila prioritet. Zajedno s nekolicinom drugih autora, upustio se u objavljivanje eseja o njegovim aspektima. Pisani s namjerom uvjeravanja javnog mnijenja u poželjnost novog temeljnog dokumenta, ovi eseji, poznati kao Federalistički spisi pružaju uvid u razmišljanja tvoraca američkog Ustava.

Dugogodišnje suparništvo s tadašnjim potpredsjednikom Sjedinjenih Država Aaaronom Burrom 1804. eskaliralo je u sukob koji je završio dvobojem u kojemu je Hamilton ubijen.


(FENA)
Pošaljite Facebook komentar