Na sarajevskom dočeku Nove bit će i skulptura u obliku ptice koja će "poletjeti" u ponoć

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U okviru večerašnjeg dočeka Nove godine na Trgu Bosne i Hercegovine uz glavnu zvijezdu, Dinu Merlina, te sjajne After Affair, Yehan Jehan i Divanhanu, njujorška umjetnica bh. porijekla priređuje Edina Selesković u okviru showa iznenađenje ispraćaja stare i dočeka nove 2017. godine.

Arhiv / 24sata.info

U duhu suvremene umjetnosti public arta, jedan dio Trga bit će pretvoren u multimedijalnu instalaciju Edinine skulpture stilizovane u obliku ptice, koja magično spaja umjetnost i tehnologiju, ljude i svjetove.
 
Ova skulptura će u posljednjim sekundama 2016. godine simbolično uzletjeti noseći snažnu poruku slobode i mira svih građana Bosne i Hercegovine sa željom da svi ratovi stanu, da tugu zamijeni smijeh i da nova 2017. bude poznata po svjetlijoj budućnosti.
 
"Ovaj neobični spoj muzike, svjetlosti, savremene umjetnosti i energije velikog broja ljudi koji se očekuju na dočeku ima impresivni emotivni i vizuelni efekat koji, po ugledu na svjetske metropole, bi trebao da postane tradicija i da Sarajevu i dočecima nove godine da dimenziju nezaboravnosti podvučenu riječju Sloboda i Mir koja je još uvijek za mnoge samo san", kaže Edina.
 
Jedna od najpoznatijih svjetskih tradicija je spuštanje kristalne kugle na Times Squareu u New Yorku koja obilježava kraj ali i početak Nove godine.
 
Virtualna ptica autorice Edine Selesković koja će "poletjeti" iz Sarajeva dio je globalnog projekta poznate umjetnice koji je pod nazivom Think Freedom krenuo 2015. godine, iz sarajevske Vijećnice na četverogodišnje putovanje kroz 30 svjetskih gradova, s namjerom da, prekoračujući fizičke i sve druge granice, širi pozitivnu energiju i ideju slobode među mladim ljudima.

 

(Klix)

Pošaljite Facebook komentar