VIDEO: Balaševićeva "Srebra decembra" za užitak 20.000 ljudi

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Đorđe Balašević je održao svoj prvi koncert u najvećoj hali u regionu, i priredio, već po svom običaju, četvorosatni užitak za nezaborav za 20.000 obožavalaca koji su, kao što je poznato, razgrabili karte čim su puštene u prodaju.

Đorđe Balašević / 24sata.info

Koncert poetično nazvan "Srebra decembra" po stihu iz pjesme "Kao talas" (koja, zanimljivo, nije svirana), u večeri kad je Beograd vrvio od muzičkih događaja, donio je savršen ugođaj za kraj godine.
 
Vanvremenski opus panonskog mornara dobio je nove obrise u prostoru znatno većem od onih gdje smo, obično, navikli da ga gledamo i slušamo.
 
Proslavljeni kantautor se, poput koncerta na Kalemegdanu 2013, i sada opredijelio za varijantu sa svedenijom pričom i, shodno tome, naglašeno "bogatom" set listom. Za početak je odabrao "Lepu protinu kći". Uz stih "padao je prvi sneg" prosule su se pahulje po bini.
 
Jednostavno, kod umjetničkih veličina poput Balaševića svaki prostor očas posla postane intiman, koliko god ljudi da prisustvuje koncertu. Pričao je Đole o sjećanjima na stari Beograd, o tome kako je upoznao Batu Stojkovića, Čkalju, Miru Trailović... Nije, naravno, propustio priliku da povuče paralelu sa modernim vremenima, i da pecne nekoliko puta "ajfonke i zmajeve".
 
- Večeras smo ovde ne da prodajemo stare uspomene, nego da stvaramo nove - pobjedonosno je uskliknuo pred "Živeti slobodno".
 
Najavio je, na radost svih, Balašević, tokom izvođenja jedne od najnovijih pjesama, "Berba '59", da u februaru izlazi njegov novi roman "Kalendar mog detinjstva".
 
Podsjetio je Đole i na pjesme sa izraženom socijalnom tematikom, ali je iskreno priznao da više voli ljubavne.
 
Sjećajući se "nevaljalih" avantura iz mladosti, uskliknuo je, u jednom trenutku:
 
- Austrijanke su bolje od naših. Nisu se mnogo branile.
 
Ubrzo je, međutim, uz "Provincijalku", sasvim drugačija emocija preplavila dvoranu, kompletno "osvjetljenu" mobilnim telefonima i upaljačima. To što je ona načela, "dokrajčili" su, nešto kasnije, "D-mol" i "Bezdan", tandem sa razarajućim emotivnim dejstvom. Gabor Bunford, dugogodišnji Đoletov saborac, zasvirao je saksofon - na tribinama, piše Srbijadanas.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar