VIDEO: Igor Dunđerović i Udruženje Rođaka predstavili "Kafanu Hollywood"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Igor Dunđerović i Udruženje Rođaka objavili su prvi spot pod nazivom "Kafana Hollywood", sa istoimenog albuma koji će biti objavljen tokom ljeta 2016.

Foto: 24sata.info

Udruženje Rođaka je jedan kreativni sindikat veselih mladića, porijeklom sa Balkana, a žive u Norveškoj. Kafana Hollywood je njihov debi-album na maternjem jeziku.

Projekat "Kafana Hollywood" ujedno označava i jubileum 10 godina postojanja benda, tj. kreativnog udruženja jer se takođe bave komedijom i teatrom. Nakon 10 godina koncerata, predstava, osvojenih priznanja i izdanih ploča za djecu i odrasle na norveškom jeziku, donose odluku da jubilej proslave «U Kafani Hollywood», tj. u Pavarotti Centru u Mostaru, jednom od najuspješnijih muzičkih studija u BiH.

Tu su snimili ploču na kojoj gostuju muzičari Atilla Aksoj i Đenan Mujić, (također producenti albuma), Mustafa Šantic, Orhan Maslo, Marija Korunić Miljko i Vjekoslava Batinić Raspudić. Takođe su snimili dva muzička spota sa plesačicama iz plesnog studija Mo-stars.

Ime benda je direktni prevod sa norveškog jezika, «Igor D og Fetterforeningen» u «Igor D. i Udruženje Rođaka». Tako se zovu jer Norvežani misle da su svi stranci međusobno rođaci, a ponekad stvarno jesu. U ovom slučaju su Mili i Sanjin, oba iz Mostara zaista pravi rođaci, dok su Elvis iz Ključa i Igor iz Sarajeva povezani prebijenim koljenom, pa je Elvis Igoru zato ujak, tj. mamin rođak. Almir iz Tuzle i Daniel iz Beograda nisu u pravom srodstvu, te sebe nazivaju usvojenim rođacima.

Žanr muzike kojim se prezentiraju na balkanu sami nazivaju «kafana cabaret», ili «teatro del´amore». Tekstovi su humoristični ili samokritično zaljubljeni, a muzika je kafanski reggae za dernek i proslavu. Članovi benda su svaki za sebe iz raznih muzičkih pravaca: progresivnog rocka, džeza, sevdaha, muzike za djecu, a tu su i dva klasično obrazovana solista na violini i harmonici. Veže ih prvobitno Balkan, preciznije: Azra, EKV, Bijelo Dugme, Rambo Amadeus, Đorđe Balasevic, Toma Zdravković, Kultur Shock, Leb i Sol, Drugi Način, Zagor te Nej i Alan Ford.

U tom svemu stara priča o jednoj kafani koja se zove Hollywood i koja je napola oronula od vremena i pića. U toj kafani se guraju razne zapadne ideje, američki glumci, i anglosaksonska muzika. Ali na kraju dana, ta kafana ipak ne uspjeva da se pomiri sa eksistencijom u holivudskom filmu već, iako se još uvijek zove Holivud, posvađa se sa svim holivudskim u sebi. Na kraju ostane samo taj oronuli natpis, i dominacija balkanskog duha.

Pogledajte video:(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar