Izbjegavajte karmine koji sadrže olovo

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Svaki outfit ili frizura nose neku svoju posebnost, ali jednom kad usne ukrasite jakim crvenim ružem, sve pada u drugi plan. Naime, nešto nam daje dodatnu hrabrost, samopouzdanje i neviđenu ljepotu.

Ilustracija / 24sata.info

Isušuje usne

Ako već imate suhu kožu, posebno zimi, ruž možda i nije vaš najbolji prijatelj. Naime, hemikalije koje sadrži mogu izvući i ono malo vlage u vašim osjetljivim usnama ostavljajući ih suhima i ispucalim.

Ako imate takvih problema, treba da pronađete ruž koji njeguje.

Sadrži hemikalije

Hemikalije prisutne u velikom broju ruževa su otrovne te mogu potencijalno prouzrokovati probleme s rastom, reprodukcijom, razvojem i inteligencijom. Druge hemikalije prijete opasnostima poput trovanja, kašljanja, iritacije, a neke su od njih i kancerogene.

Može sadržavati olovo

Osim hemikalija, zabrinjavajući sastojak mnogih ruževa je i olovo. Olovo je neurotoksin koji nerijetko povezujemo s problemima nervnog sistema. Kako biste se pobrinuli da usne i kožu ne izlažete otrovnim metalima, potražite ruževe na prirodnoj bazi kako biste izbjegli ljepotu koja bi mogla ugroziti vaše zdravlje.

Prvi ruževi rađeni su od samljevenih dragulja

Ruževi za usne postoje vijekovima, a prvi su rađeni od dragulja i to 5.000 godina prije Hrista. S druge strane, neke su se boje postizale i mrvljenjem insekata, morske trave i ljuski ribe.(24sata.info)
Pošaljite Facebook komentar