Političari ništa ne čine na reformi javne uprave

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Jeste li se ikad zapitali šta se nalazi u vašim proizvodima za njegu lica i tijela? Neki od brojnih sastojaka dozvoljeni su za korištenje u malim količinama, uprkos tome što njihovo djelovanje ima potvrđene štetne učinke za organizam.

Ilustracija / 24sata.info

U nastavku pročitajte koji su to sastojci i zašto ih treba izbjegavati. Mnogi sastojci korišteni u proizvodima za njegu tijela su sintetički proizvedeni, a oni mogu imati dobro i loše djelovanje na ljudski organizam. Iako štetne posljedice sastojaka nećete odmah osjetiti, tokom godina korištenja njihov će uticaj na vaš organizam porasti i manifestovati se raznim problemima. Neki od takvih problema su kožne smetnje (dermatitis, akne, psorijaza), alergije, poremećaj hormonalnog sistema, pa čak i neplodnost.

Glavni štetni sastojci u losionima za tijelo

DMDM Hydantoin - sastojak koji služi za čuvanje svježine proizvoda i produžuje rok trajanja. Uz prevenciju kvarenja, DMDM Hydantoin otpušta formaldehid, kancerogen otrov, oštrog mirisa i postaje topljiv u vodi.

Uz otrovno djelovanje, on iritira kožu i oči. Upravo zbog toga što se ovaj sastojak koristi u petini kozmetičkih proizvoda u SAD, mnogo više Amerikanaca nego Evropljana razvija kontaktne alergije. Mirisi (Fragrance) - na etiketama proizvoda najčešće su označeni na engleskom jeziku kao fragrance ili parfum.

Samo jedna riječ u ovom slučaju predstavlja niz štetnih hemikalija, a pod ovim imenom može ih se prikriti na stotine.

Ovaj naziv stvoren je da bi sačuvao "tajnu formulu" neke kompanije, a može ga krasiti bezbroj štetnih posljedica poput alergija, iritacija, dermatitisa te problema disajnog sistema. BHA (Butylated Hydroxyanisole) - stabilizator i sastojak koji se koristi za hranu.

On ometa endokrini sistem, a prema studiji Nacionalnog toksikološkog programa smatraju da bi mogao biti i kancerogen sastojak.

Parabeni - mogu se naći pod nazivima butylparaben, isobutylparaben, methylparaben, propylparaben ili ethylparaben.

Parabeni sprečavaju razvoj gljivica i bakterija u vašim proizvodima, ali takođe oponašaju estrogen (ženski polni hormon) te su povezani s povećanim rizikom od raka dojke.

Ovi štetni sastojci mogu ometati i muški polni sistem te reprodukciju.

Retinyl Palmitate - derivat vitamina A, koji se koristi i u nekim kremama za sunčanje.

Ovaj sastojak poboljšava elastičnost kože i podstiče regeneraciju ćelija. Nažalost, istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da su miševi izloženi ovom sastojku razvili velike količine tumora pri izlaganju suncu.

Ftalati (Phthalates) - nalazimo ih pod nazivima dibutyl phthalate, diethyl phthalate i dimethyl phthalate. Ftalati ometaju endokrini sistem, povezani su s rizikom za rak dojke i preranim razvojem dojki kod djevojčica.

Takođe povećava vjerovatnost pojave urođenih mana kod djece oba pola. Popis štetnih sastojaka ne staje na gornjih šest, već postoje još desetine toksičnih hemikalija.

Obratite pažnju i na sljedeće: triclosan, SLS (sodium lauryl sulfate), SLES (sodium laureth sulfate), toulene, polyethylene glycol, petrolatum, cyclotetrasiloxane, BHT, naftni derivati te sintetske boje pod skraćenicama FD&C ili D&C.

Prilikom kupovine proizvoda za njegu kože preporučljivo je čitati sastojke na poleđini pakovanja i ne koristiti one koje ne možete izgovoriti. Isto tako, možete slijediti pravilo "manje je više" kojim se mnogi vode.

Prirodniji i manje štetni proizvodi imaju samo desetak sastojaka, a sve više je nepotrebno dodavanje boja i ostalih hemikalija koje nisu nužne za njegu kože.

Smatra se da su proizvodi s manjim brojem sastojaka (10 ili manje) korisniji za njegu kože tijela, a sadrže manji broj štetnih tvari.

 

(NN)
Pošaljite Facebook komentar