Kozmetika testirana na životinjama u inozemstvu može biti zabranjena u EU

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kozmetika testirana na životinjama u inozemstvu može biti zabranjena u Evropskoj uniji, odlučio je u srijedu Sud EU-a, čak i ako je testiranje provedeno radi prodaje na trećem tržištu.

Ilustracija / 24sata.info

Potpuna zabrana kozmetike testirane na životinjama u EU-u je na snazi od 2013., no testiranje na štakorima, miševima, zamorcima i zečevima i dalje je uobičajeno u drugim dijelovima svijeta.

Velika Britanija zatražila je od Suda EU-a da razjasni tu zabranu u slučaju triju kompanija, članica Evropske federacije za kozmetičke sastojke, koje su provodile testiranja na životinjama izvan EU-a kako bi se njihovi proizvodi prodavali u Kini i Japanu, ali su tvrtke planirale prodavati i na tržištu Unije, prenosi Hina.

Federacija se obratila sudovima u Britaniji kako bi utvrdila hoće li kompanijama prijetiti kazne ako te proizvode stave na britansko tržište.

Europski suci ocijenili su da bi cilj zabrane bio "ozbiljno kompromitiran" kada bi se mogao zaobići testiranjima na životinjama u inozemstvu, dodajući da "nije relevantno" je li testiranje potrebno da bi se proizvodi prodavali u drugim državama.

(FENA)
Pošaljite Facebook komentar