Počasno Srce Sarajeva dodijeljeno Isabelli Huppert: Sarajevo, mon amour

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Francuskoj glumici Isabelle Huppert uručeno je u Narodnom pozorištu Sarajevo "Počasno srce Sarajeva" i na taj način joj je odato priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Foto: Avaz

Huppert je „Počasno Srce Sarajeva“ uručio direktor SFF-a Miro Purivatra, a velika glumica zahvalila se na bosanskom jeziku. „Hvala“.

- Veoma sam dirnuta i počastvovana što sam ovdje. Hvala Miri Purivatri što me pozvao, on je duša ovog Festivala. Ustvari mislim da je ovo više od festivala, više je proslava vitalnosti i kreativnosti. Sarajevo je centar Evrope, a moramo se brinuti o Evropi u ovi trenucima. Počastvovana sam - kazala je velika glumica i na koncu na francuskom  poručila: "Sarajevo, ljubavi moja".

Podsjetimo, Isabelle Huppert je tokom karijere od pet decenija sarađivala sa slavnim rediteljima poput Michael Haneke, Claude Chabrol, Jean-Luc Godard, Otto Preminger, Bertrand Tavernier, Bertrand Blier, Claire Denis i Paul Verhoeven. Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima "Pijanistica", "Bijela roba", "Ona", "Greta" i mnogim drugima.

Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu "Čipkarica", dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima "Priča o ženama" i "Ceremonija", Specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu "Gabrielle" i za životno djelo, te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Kanu za uloge u filmovima "Violette" i "Pijanistica".

Osvojila je i francusku nagradu César za najbolju glumicu za filmove "Ceremonija" i "Ona". Za ulogu u filmu "Ona" osvojila je i nagrade Gotham, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oskar za najbolju glumicu. Za rad u pozorištu osvojila je nagradu Molière te prestižnu "Prix Europe pour le Théâtre" u Rimu.

(Avaz)

Pošaljite Facebook komentar