FOTO: Film Vinka Brešana pobjednik na 48. Sofest festivalu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Film "Koja je ovo država" hrvatskog redatelja Vinka Brešana dobitnik je Grand Prize nagrade na 48. Sofest festivalu.

Foto: Fonet

Žiri u čijem je sastavu predsjednik Radoslav Zelenović, Jovana Gavrilović i Dejan Dabić naveo je u obrazloženju da se radi o kompleksnoj filmskoj priči koja je u svojoj osnovi "melankolična satira koja opisuje stanje duha u regiji".

"Ova kompleksna filmska priča ispričana nelinearnom dramaturgijom, u kojoj se kombinira san i java, komični i dramski elementi, u suštini je melankolična satira koja opisuje stanje duha u našoj regiji", rečeno je između ostalog u obrazloženju žirija, prenosi Beta.

Nagrada publike otišla je filmu "Kralj Petar Prvi" u režiji Petra Ristovskog.Nagradu festivala za najbolju režiju je dobio Goran Marković za film "Delirijum tremens" uz ocjenu žirija da je "priču o glumcima i glumi" podigao na razinu "univerzalne metafore".

 Nagrada "Mira Stupica" za najbolju žensku ulogu dodjeljena je Snežani Bogdanović za film "Šavovi", dok je nagrada "Bata Živojinović", koja se dodjeljuje za najbolju mušku ulogu, pripala Tihomiru Staniću za film "Delirijum tremens".

Specijalno priznanje stručnog žirija posthumno je dodjeljeno preminulom glumcu Nebojši Glogovcu za ulogu u filmu "Južni vetar", kao i filmu "Zloginje" režisera Raška Miljkovića.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar