Film "Muškarci ne plaču" nominovan za nagradu Evropske filmske akademije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Evropska filmska akademija objavila je naslove 49 najboljih evropskih filmskih ostvarenja nominovanih za Evropsku filmsku nagradu 2018. godine, među kojima je i film "Muškarci ne plaču" u režiji Alena Drljevića u produkciji Deblokade Sarajevo.

Arhiv / 24sata.info

Bogatu raznolikost evropske kinematografije ilustrira i činjenica da nominovani filmovi stižu iz 35 evropskih zemalja. Iz 20 zemalja koje broje naviše članica i članova EFA-e, izglasan je po jedan film koji je direktno ušao na listu za selekciju.
 
U narednim sedmicama, više od 3.500 članova Evropske filmske akademije glasat će za nominacije u kategorijama evropskog filma, redatelja/ice, glumca, glumice i scenarista/ica. Nominacije će biti objavljene 10. novembra 2018. na Festivalu Evropskog Filma u Sevilli, u Španiji.
 
Žiri će također odlučivati o dodjeli EFA Excellence Awards u kategorijama najbolji evropski direktor/ica fotografije, montažer/ka, scenograf/kinja, kostimograf/kinja, šminker/šminkerica, kompozitor/ica, montažer/ka zvuka te supervizor/ica vizuelnih efekata.
 
Dodjela 31. Evropskih filmskih nagrada i predstavljanje pobjednika održat će se 15. decembra 2018. u Sevilli.
 
Evropska filmska akademija je osnovana 1989. godine a njena prva predsjednica bila je glumica Ingmar Bergman. Ova organizacija okuplja više od 3.000 evropskih filmskih profesionalaca s osnovnim ciljem promovisanja evropske kulture i umjetnosti. Tokom godine, EFA inicira i učestvuje u nizu aktivnosti koje se bave filmskim politikama sa ekonomskog, umjetničkog i trenažnog aspekta. Program uključuje konferencije, seminare i radionice, a zajednički cilj je izgradnja mosta između kreativnosti i industrije. Sve ove aktivnosti kulminiraju na godišnjoj prezentaciji Evropskih filmskih nagrada.
 
Više informacija o nominovanim filmova možete naći na www.europeanfilmawards.eu iwww.europeanfilmacademy.org.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar