Sedamnaest studentskih filmova ove godine u okviru BH Film Festivala

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sedamnaest filmova studenata sa bosanskohercegovačkih filmskih škola našlo se ove godine u selekciji studentskih filmova u okviru BH Film Festivala, koji će biti predstavljen od 11. do 16. augusta u sarajevskom kinu Kriterion.

Foto: 24sata.info

O tome koji će filmovi biti nagrađeni ove godine odlučuje žiri koji čine reditelj Nedžad Begović, animatorica Aleta Rajič te kostimografkinja Lejla Graho.

Ovo je sedma godina kako se bosanskohercegovački studenti takmiče za nagradu za najbolji bh. studentski film, specijalnu nagradu žirija te specijalno priznanje žirija.

Novost u ovom programu jeste i to će u suradnji s KisaKes Short Film Festivalom biti dodijeljena još jedna nagrada, a nagrađeni student će se direktno kandidirati na pitching platformu ovog festivala, saopšteno je iz Udruženja filmskih radnika BiH, koje u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom organizira BH Film program.

Studentski program BH Film Festivala postao je najvažnija platforma za promociju studentskih filmova bosanskohercegovačkih filmskih škola i prostor koji okuplja studente sa sve četiri bh. filmske škole (Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademija umjetnosti u Banjoj Luci, Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti u Bijeljini i Sarajevo Film Academy/Film.Factory) te na taj način otvara mogućnosti za profesionalna poznanstva i buduće suradnje.

Do sada nagrađenim studentima u ovom programu nagrade su koristile kao odskočna daska za dalji festivalski život i uspjeh filmova, kao i podstrek za dalji profesionalni rad.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar