SFF objavio takmičarske programe za kategorije kratki film i studentski film

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sarajevo Film Festival (SFF) danas je objavio ovogodišnje takmičarske programe za kategorije kratki film i studentski film.

Arhiv / 24sata.info

Takmičarski program – kratki film jedna je od najuzbudljivijih sekcija Sarajevo Film Festivala. Sam format kratkometražnog filma ograničen je samo trajanjem te je jedna od najslobodnijih filmskih formi, dok publici omogućava da u relativno kratkom vremenu doživi više različitih filmskih iskustava. Cilj je da publiku i filmske profesionalnce upozna s novim regionalnim filmskim autorima i njihovim kratkim filmovima.

Pogledano je više od 500 prijavljenih filmova, a publika će imati priliku da vidi 11 u ovogodišnjoj konkurenciji, od toga čak sedam svjetskih i četiri regionalne premijere te jedan omnibus izvan konkurencije.
 
Filmovi se takmiče za nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji kratki film i jednu Specijalnu plaketu.
 
Drugo izdanje Takmičarskog programa – studentski film donosi 13 kratkih i srednjemetražnih filmova u zvaničnoj selekciji. U ovom programu bit će prikazano deset igranih, dva dokumentarna i jedan animirani film, čije trajanje ne prelazi 60 minuta, nastalih kao dio nastavnog procesa na nekoj od regionalnih filmskih škola.

Van konkurencije bit će prikazani i jedan dugometražni igrani film te omnibus diplomiranih reditelja Sam Spiegel Film and Television School i tri filma gostujuće filmske škole London Film School. Time i ove godine Sarajevo Film Festival donosi bogat i raznovrstan program studentskog filma koji kvalitetom ne zaostaje za profesionalnom filmskom produkcijom regiona.

Filmovi u konkurenciji takmiče se za nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji studentski film, saopćeno je iz SFF-a.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar